IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призракът на хлорното пиле*

TTIP ще създаде най-големия свободен пазар в историята на човечеството, и може да донесе на България 5% ръст на БВП, но крие и рискове

08:52 | 26.07.15 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Призракът на хлорното пиле*

Един призрак броди из Европа: призракът на хлорното пиле.

От две години това злощастно (и напълно дезинфекцирано) пернато се е превърнало в страховито чудовище, застанало в центъра на световната политика – символ на всичко лошо и опасно, което идва от Америка...

Според експертите обработката на пилешкото месо с хлорен разтвор е оправдана и допустима като предпазна мярка срещу заразяване със салмонела и опасни бактерии. Законодателството на ЕС обаче забрани вноса на „хлорни пилета“ от 1997 г. Сега те отново са обект на остри дискусии, които целят да бъде провалено споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС – най-мащабното начинание в глобалната търговия от плана "Маршал" преди почти седем десетилетия.

Сакралният въпрос дали закланите пилета да се мият с хлорен разтвор, или с топла вода, не е свързан толкова със самата технология, колкото със страха от източника й - Съединените щати. Противниците на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ, TTIP) алармират, че то ще се превърне в „икономическото НАТО“, което ще принуди Европа и в икономически план да следва американското водачество, както е във военната сфера.

Всъщност споразумението цели много повече от премахване на и без това ниските трансатлантически мита, като гарантира един гигантски общ пазар с 820 милиона потребители, който дори сега създава стойност от 5 трилиона долара. Няма съмнение, че най-същественият ефект от него ще е в областта на селското стопанство и храните.

В момента износът на аграрни продукти от ЕС за САЩ възлиза на 17,6 млрд. долара годишно, като най-голям дял имат виното и бирата (5.2 млрд. долара), етеричните масла (2.2 млрд. долара), обработените храни (1.3 млрд. долара), растителните масла ($955 млн.), консервираните плодове и зеленчуци (939 млн. долара).

Европейският внос от САЩ надхвърля 11,9 млрд. долара - най-вече от различни ядки (2,3 млрд. долара), соя (1,5 млрд. долара), други зърнени продукти (860 млн. долара), вино и бира (649 млн. долара), консервирани храни (492 млн. долара).

ЕС и САЩ са най-големите производители на храни в световен мащаб. Но от двете страни на Атлантика съществуват два коренно различни модела на земеделско производство. В САЩ повечето производители – особено в сектор "месо" - са обединени в големи индустриално-аграрни предприятия. Един земеделски двор обработва средно около 170 хектара –над четири пъти повече, отколкото е средният размер в Европа. Списание „Фокус“ нарече този модел „каубойски капитализъм“.

Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
"""""""""""""""В същото време обаче ще спечелят българските потребители. Прогнозите на ifo за страната са, че влизането в сила на споразумението ще доведе до икономии в размер на около 200 евро годишно за четиричленно семейство (при 550 евро средно за Европа).""""""""""""Е, ще се спести за храна, ще се навакса с лекарства и по-скоротечни погребения! Все файда!Как беше оня виц, дето питали един гробар, дали върви бизнеса!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 17 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Само плоскоглав *** може да се занимава с хлорни пилета и ГМО царевица на фона на глобалната заплаха за Европа от едно такова споразумение! Това е НАТО в сферата на търговията и икономиката! Няма "не искам"! И престъпленията на американските компании, както и на военните им, не подлежат на съдебно преследване на територията на пребиваването им... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 19 rate down comment 4
balkando
преди 8 години
САЩ е едно огромно опитно поле за ефектите от селскостопанските технологии - химически, генетични и други. Възможно е и Европа да се превърне в такова поле. Мисля че поне частично вече е. Без да премине през този етап, човечеството не може да върви напред, защото няма как теоретично да се докаже на всички вредата от лесните печалби. Така че доказателството ще е емпирично, като една тежка и почти пагубна криза за човечеството е напълно възможна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 30 rate down comment 6
julian12
преди 8 години
Ако се случи това "споразумение", пилешките бутчета ще са най-малкия проблем за обикновените хора в Европа. А относно процента на заболяванията в САЩ си е точно така. Ако това е демокрация... не мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
не знам, не си купувам от там домати. От тия от които аз си купувам можеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Е , и какво , въз основа на това да вървим по нататък , тъй ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 16 rate down comment 7
hex
преди 8 години
От семките на доматите, които си купуваш от супермаркетите разсад можеш ли да направиш? Отговорът е не! Тогава как да не е ГМО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 26 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Нашите продажни типове са готови още сега да подпишат това споразумение, без изобщо да го четат, стига да падне някоя пара. Ама може и без да падне някоя пара, ако падне нещо отзаде... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 25 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Половината *** от Брюксел ше бъдат заплашени с компромати , щот гнусотии колко щеш , другата половина ше бъдат подкупени и ето ти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Според закона ако се съберат 1 000 000 подписа в ЕС от 7 държави трябва да се направи референдум За търг.споразумение има събрани 2,3 милиона - https://stop-ttip.org/balgarski/И ОТКАЗВАТ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ - ИЗМАМАТА Е ГОЛЯМА чиновниците от Брюксел са или неуки или купени тоест и комбинирано е Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519Ще стане страшно ако се подпише споразумението във вида който се предлага от САЩИ в момента България се съди в частни съдилища защото нашите *** са допуснали такава клауза в договора - http://darikfinance.bg/***/115569#commentsКато казвам допуснали може да е от неукост или за 10% комисионна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още