IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призракът на хлорното пиле*

TTIP ще създаде най-големия свободен пазар в историята на човечеството, и може да донесе на България 5% ръст на БВП, но крие и рискове

08:52 | 26.07.15 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Призракът на хлорното пиле*

Ако споразумението премахне търговските ограничения, много вероятно е този "каубойски" модел да се установи и в Европа. Просто защото американският модел е по-адаптивен при непознати условия - до голяма степен благодарение на принципа „първо действай, после питай“ (shoot first, ask later).

Тази склонност към риска и нежелание да се съобразява с регулациите и в момента осигурява немалко предимства на американския бизнес зад граница - най-вече в областта на биотехнологиите и генното инженерство.

В същото време ЕК не изглежда особено загрижена от възможните рискове, които споразумението крие. Всъщност Европа дори и сега няма единно становище за преговорите със САЩ - разнобой, който работи в полза на американската позиция.

Обикновено последствията от политическите договори се проследяват чрез т. нар. impact study - проучвания на очакваните ефекти - като те се правят преди сключването на договорите. В случая с TTIP Европейската комисия също възложи провеждането на такова impact study. Но то изобщо не се ангажира с въздействието върху земеделието. Впоследствие грешката бе поправена – но твърде късно, защото преговорите вече бяха в доста напреднал стадий.

Най-важният извод от това изследване бе, че между 40 и 50 процента от замърсяването на атмосферата с въглероден диоксид се пада на земеделското производство, като към това трябва се прибавят и пораженията върху околната среда (включително ерозията на земята), причинявани от животновъдството, маркетинга и транспорта на земеделски продукти.

Но да се върнем към особено спорния въпрос – дали телешкото с хормони и хлорните пилета трябва да се продават свободно на европейските пазари?

Бившият европейски комисар по търговията Карел де Хухт твърди, че изобщо не е преговарял на тази тема, същото повтаря сега и неговата наследничка Сесилия Малстрьом. Не е съвсем ясно защо Брюксел няма позиция по тази тема, и защо продължава да отстъпва пред интересите на американските производители - както вече се получи по отношение на генномодифицираните храни (всяка страна сама да си решава дали да разреши вноса им), за пестицидите, за специалната екотакса за петрола, произвеждан от шистови пясъци, и за прословутите хлорни пилета.

Европейската комисия засега не успява да хвърли светлина върху въпроса как ще се процедира с хранителните продукти от клонирани животни, или със спорната употреба на хормона ractopamine за угояване на свинете, или за шепата различни стероиди и хормони, с които в Америка отглеждат телетата, или за хормона rBGH, който кравите получават, за да дават повече мляко... А тази европейска колебливост и несигурност е вратичка, през която целеустремените американски лобита вече проникват (Monsanto в частност успя да наложи своята политика по отношение на вноса на генномодифицирана царевица).

В допълнение към това растат и опасенията, че отмяната на митата за зърнени, млечни и месни продукти ще има много сериозни последици за европейските производители. Техният експорт може драстично да падне за сметка на износа на генномодифицирана пшеница и соя от САЩ.

Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
"""""""""""""""В същото време обаче ще спечелят българските потребители. Прогнозите на ifo за страната са, че влизането в сила на споразумението ще доведе до икономии в размер на около 200 евро годишно за четиричленно семейство (при 550 евро средно за Европа).""""""""""""Е, ще се спести за храна, ще се навакса с лекарства и по-скоротечни погребения! Все файда!Как беше оня виц, дето питали един гробар, дали върви бизнеса!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 17 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Само плоскоглав *** може да се занимава с хлорни пилета и ГМО царевица на фона на глобалната заплаха за Европа от едно такова споразумение! Това е НАТО в сферата на търговията и икономиката! Няма "не искам"! И престъпленията на американските компании, както и на военните им, не подлежат на съдебно преследване на територията на пребиваването им... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 19 rate down comment 4
balkando
преди 8 години
САЩ е едно огромно опитно поле за ефектите от селскостопанските технологии - химически, генетични и други. Възможно е и Европа да се превърне в такова поле. Мисля че поне частично вече е. Без да премине през този етап, човечеството не може да върви напред, защото няма как теоретично да се докаже на всички вредата от лесните печалби. Така че доказателството ще е емпирично, като една тежка и почти пагубна криза за човечеството е напълно възможна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 30 rate down comment 6
julian12
преди 8 години
Ако се случи това "споразумение", пилешките бутчета ще са най-малкия проблем за обикновените хора в Европа. А относно процента на заболяванията в САЩ си е точно така. Ако това е демокрация... не мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
не знам, не си купувам от там домати. От тия от които аз си купувам можеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Е , и какво , въз основа на това да вървим по нататък , тъй ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 16 rate down comment 7
hex
преди 8 години
От семките на доматите, които си купуваш от супермаркетите разсад можеш ли да направиш? Отговорът е не! Тогава как да не е ГМО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 26 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Нашите продажни типове са готови още сега да подпишат това споразумение, без изобщо да го четат, стига да падне някоя пара. Ама може и без да падне някоя пара, ако падне нещо отзаде... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 25 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Половината *** от Брюксел ше бъдат заплашени с компромати , щот гнусотии колко щеш , другата половина ше бъдат подкупени и ето ти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Според закона ако се съберат 1 000 000 подписа в ЕС от 7 държави трябва да се направи референдум За търг.споразумение има събрани 2,3 милиона - https://stop-ttip.org/balgarski/И ОТКАЗВАТ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ - ИЗМАМАТА Е ГОЛЯМА чиновниците от Брюксел са или неуки или купени тоест и комбинирано е Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519Ще стане страшно ако се подпише споразумението във вида който се предлага от САЩИ в момента България се съди в частни съдилища защото нашите *** са допуснали такава клауза в договора - http://darikfinance.bg/***/115569#commentsКато казвам допуснали може да е от неукост или за 10% комисионна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още