IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призракът на хлорното пиле*

TTIP ще създаде най-големия свободен пазар в историята на човечеството, и може да донесе на България 5% ръст на БВП, но крие и рискове

08:52 | 26.07.15 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Призракът на хлорното пиле*

Последната тревога на враговете на споразумението е, че то ще засили индустриализацията на европейското земеделие, ще доведе до по-нататъчното му окрупняване, и в крайна сметка ще предизвика загуба на работни места, много запустели земи и селски дворове, и огромни щети за околната среда и биоразнообразието.

Голямата разлика между двата най-големи пазара в света е, че в Европейския съюз винаги е бил валиден „принципът на предпазливостта“ - според него, когато един производител реши да наложи на пазара нови продукти, преди това трябва да докаже, че са абсолютно безвредни за здравето. Докато в САЩ нещата не стоят точно така. От ключово значение е този принцип да остане валиден и след отпадането на всички търговски ограничения.

Само така европейците ще имат гаранцията, че купуват храни от най-високо качество, с ясна технология за производство. На етикетите трябва да пише ясно и разбираемо откъде идва продуктът, от какво е произведен и какви съставки съдържа.

Според прогноза на Мюнхенския икономически институт ifo, изработена по поръчка на Европейския парламент, след влизането в сила на TTIP създаваната добавена стойност в хранително-вкусовата промишленост ще падне с 0.7 процента (в най-развитите страни, като Германия и Франция, дори с 0.9 процента). Докато за САЩ прогнозата е увеличение от 0.4 процента. Нека отбележим обаче, че ifo обещава на България ръст на БВП от почти 5%, или около 4 млрд. лева годишно, заради ефекта от TTIP.

"Ползите от споразумението ще бъдат усетени във всички сектори, с изключение на селскостопанския", коментира директорът на Центъра за външна търговия към ifo Габриел Фелбермайр пред вестник TAZ. В момента Европа се радва на положително салдо в търговията със САЩ в хранителния сектор (около 6 млрд. евро). Но споразумението ще промени това. „В този сектор ЕС трябва да положи много повече усилия, защото ще се усети негативен ефект“, подчертава Фелбермайр. Някои сектори ще бъдат засегнати особено тежко – като например испанското производство на плодове и зеленчуци, където се очаква спад от цели 3%, или германската млекарска индустрия - спад от 1.9%. Само някои страни, като Португалия, ще усетят положителен ефект в производството на растителни масла. Но истината е, че тези загуби няма да се усетят особено драматично, защото дори и сега земеделските производители от ЕС получават между 40 и 60 процента от своите приходи не от продажби, а от субсидиите на ЕС.

Като цяло ефектът от TTIP ще е положителен, защото аграрният сектор представлява само 4% от общия износ на ЕС за САЩ - около 15 млрд. евро. За сравнение експортът на машини и съоръжения е четири пъти по-голям – близо 60 млрд. евро. Поради което очакванията са ползите от другите сектори да компенсират негативните последици за земеделието.

Кой ще спечели от отпадането на вносните мита за селскостопански продукти, които в момента са 12% за ЕС и 7% за САЩ? Най-вече - производителите на мляко, на специални месни продукти и вино.

България е особено чувствителна към освобождаването на търговията с аграрни стоки от мита и такси. Рисковете за страната може да намерят проявление в три посоки:

- България все още се радва на добре запазено генетично разнообразие. Така че всеки компромис с вноса на ГМО от САЩ може да засегне индустрията за биохрани, която през последните години набира скорост и има голям потенциал за развитие;

- При сегашните мита вносът на храни от САЩ не е особено рентабилен. Ако тази преграда падне, българският производител ще претърпи пореден удар, защото пазарът ще се наводни с евтини масови продукти отвъд океана. Всъщност либерализацията ще обезсмисли аграрните субсидии и цялата Обща селскостопанска политика на ЕС – преди още България да усети ползата от нея.

- Под най-голям натиск след въвеждането на TTIP ще бъдат малките фирми и местните производители, които и без това са под постоянен ценови стрес. С наводняването на пазара на евтин аграрен внос от САЩ ще те бъдат принудени постоянно да понижават цените, което постепенно ще ги лиши от възможността да заделят средства за инвестиции и модернизация, поради което с течение на времето ще ги направи още по-неконкурентни и те постепенно ще отпаднат от пазара. Това е смисълът на мегаспоразумението за свободна търговия – шансовете на малките и независимите производители да намаляват, докато те изцяло бъдат изместени от големите акули.

В същото време обаче ще спечелят българските потребители. Прогнозите на ifo за страната са, че влизането в сила на споразумението ще доведе до икономии в размер на около 200 евро годишно за четиричленно семейство (при 550 евро средно за Европа). Въпросът е доколко тези икономии ще се отразят на стандарта на живот. И дали ще са достатъчна компенсация за нашествието на хлорното пиле.

---

* Статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 60 / 2015

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
"""""""""""""""В същото време обаче ще спечелят българските потребители. Прогнозите на ifo за страната са, че влизането в сила на споразумението ще доведе до икономии в размер на около 200 евро годишно за четиричленно семейство (при 550 евро средно за Европа).""""""""""""Е, ще се спести за храна, ще се навакса с лекарства и по-скоротечни погребения! Все файда!Как беше оня виц, дето питали един гробар, дали върви бизнеса!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 17 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Само плоскоглав *** може да се занимава с хлорни пилета и ГМО царевица на фона на глобалната заплаха за Европа от едно такова споразумение! Това е НАТО в сферата на търговията и икономиката! Няма "не искам"! И престъпленията на американските компании, както и на военните им, не подлежат на съдебно преследване на територията на пребиваването им... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 19 rate down comment 4
balkando
преди 8 години
САЩ е едно огромно опитно поле за ефектите от селскостопанските технологии - химически, генетични и други. Възможно е и Европа да се превърне в такова поле. Мисля че поне частично вече е. Без да премине през този етап, човечеството не може да върви напред, защото няма как теоретично да се докаже на всички вредата от лесните печалби. Така че доказателството ще е емпирично, като една тежка и почти пагубна криза за човечеството е напълно възможна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 30 rate down comment 6
julian12
преди 8 години
Ако се случи това "споразумение", пилешките бутчета ще са най-малкия проблем за обикновените хора в Европа. А относно процента на заболяванията в САЩ си е точно така. Ако това е демокрация... не мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
не знам, не си купувам от там домати. От тия от които аз си купувам можеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Е , и какво , въз основа на това да вървим по нататък , тъй ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 16 rate down comment 7
hex
преди 8 години
От семките на доматите, които си купуваш от супермаркетите разсад можеш ли да направиш? Отговорът е не! Тогава как да не е ГМО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 26 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Нашите продажни типове са готови още сега да подпишат това споразумение, без изобщо да го четат, стига да падне някоя пара. Ама може и без да падне някоя пара, ако падне нещо отзаде... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 25 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Половината *** от Брюксел ше бъдат заплашени с компромати , щот гнусотии колко щеш , другата половина ше бъдат подкупени и ето ти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Според закона ако се съберат 1 000 000 подписа в ЕС от 7 държави трябва да се направи референдум За търг.споразумение има събрани 2,3 милиона - https://stop-ttip.org/balgarski/И ОТКАЗВАТ ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ - ИЗМАМАТА Е ГОЛЯМА чиновниците от Брюксел са или неуки или купени тоест и комбинирано е Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519Ще стане страшно ако се подпише споразумението във вида който се предлага от САЩИ в момента България се съди в частни съдилища защото нашите *** са допуснали такава клауза в договора - http://darikfinance.bg/***/115569#commentsКато казвам допуснали може да е от неукост или за 10% комисионна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още