IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон пред Си Дзинпин: Нужни са справедливи правила в търговията и координация за Украйна

Международната ситуация много ясно изисква повече от всякога европейско-китайски диалог, коментира френският президент

14:51 | 06.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Френският президент Еманюел Макрон посрещна в понеделник в Елисейския дворец китайския си колега Си Цзинпин, пристигнал на двудневно посещение във Франция. Макрон веднага призова както за „справедливи правила в търговията“, на фона на натрупващите се различия между Европа и Китай, така и за „решителна координация“ по отношение на войната в Украйна, предаде Франс прес.

Френският президент, който все още се надява да позиционира страната си като балансьор в китайско-американските спорове, отбеляза 60 години от установяването на двустранните дипломатически отношения с китайския си колега. Си Дзинпин започна в неделя в Париж за първата си европейска обиколка от 2019 г. насам.

„Международната ситуация много ясно изисква повече от всякога европейско-китайски диалог“, потвърди Еманюел Макрон в началото на разговорите. До него беше застанала председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Макрон обясни, че иска да повдигне „с цялото си приятелство и доверие безпокоящите ни въпроси, за да се опитаме да ги разрешим“, като предупреди срещу „логиката на отделяне едни от други, която би била вредна“ на икономическо ниво и се застъпи за „справедливи правила за всички“.

Фон дер Лайен също така поиска „еднакъв достъп до пазарите“. Преди срещата тя заяви, че Европа „няма да приеме нечестната търговия“, предизвиканата от притока на подкрепени с „масивни субсидии“ електрически превозни средства и стоманени изделия.

Китайският президент от своя страна призова Китай и Европейския съюз да засилят „стратегическата координация“ и да останат партньори, съобщи АФП.

Заплашен да бъде притиснат между американската и китайската икономика, масово подпомагана от властите, през последните месеци ЕС засили разследването на китайските държавни субсидии за няколко промишлени сектора, особено този на електрическите превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 06.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още