IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призракът на хлорното пиле*

TTIP ще създаде най-големия свободен пазар в историята на човечеството, и може да донесе на България 5% ръст на БВП, но крие и рискове

08:52 | 26.07.15 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Призракът на хлорното пиле*

Един призрак броди из Европа: призракът на хлорното пиле.

От две години това злощастно (и напълно дезинфекцирано) пернато се е превърнало в страховито чудовище, застанало в центъра на световната политика – символ на всичко лошо и опасно, което идва от Америка...

Според експертите обработката на пилешкото месо с хлорен разтвор е оправдана и допустима като предпазна мярка срещу заразяване със салмонела и опасни бактерии. Законодателството на ЕС обаче забрани вноса на „хлорни пилета“ от 1997 г. Сега те отново са обект на остри дискусии, които целят да бъде провалено споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС – най-мащабното начинание в глобалната търговия от плана "Маршал" преди почти седем десетилетия.

Сакралният въпрос дали закланите пилета да се мият с хлорен разтвор, или с топла вода, не е свързан толкова със самата технология, колкото със страха от източника й - Съединените щати. Противниците на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ, TTIP) алармират, че то ще се превърне в „икономическото НАТО“, което ще принуди Европа и в икономически план да следва американското водачество, както е във военната сфера.

Всъщност споразумението цели много повече от премахване на и без това ниските трансатлантически мита, като гарантира един гигантски общ пазар с 820 милиона потребители, който дори сега създава стойност от 5 трилиона долара. Няма съмнение, че най-същественият ефект от него ще е в областта на селското стопанство и храните.

В момента износът на аграрни продукти от ЕС за САЩ възлиза на 17,6 млрд. долара годишно, като най-голям дял имат виното и бирата (5.2 млрд. долара), етеричните масла (2.2 млрд. долара), обработените храни (1.3 млрд. долара), растителните масла ($955 млн.), консервираните плодове и зеленчуци (939 млн. долара).

Европейският внос от САЩ надхвърля 11,9 млрд. долара - най-вече от различни ядки (2,3 млрд. долара), соя (1,5 млрд. долара), други зърнени продукти (860 млн. долара), вино и бира (649 млн. долара), консервирани храни (492 млн. долара).

ЕС и САЩ са най-големите производители на храни в световен мащаб. Но от двете страни на Атлантика съществуват два коренно различни модела на земеделско производство. В САЩ повечето производители – особено в сектор "месо" - са обединени в големи индустриално-аграрни предприятия. Един земеделски двор обработва средно около 170 хектара –над четири пъти повече, отколкото е средният размер в Европа. Списание „Фокус“ нарече този модел „каубойски капитализъм“.

Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 8 години
Потърси приятел тираджия, които разнася стоки от едно място в ЕС до друго. Много могат да ти кажат за плантациите плодове и зеленчуци, които са виждали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 3
deant
преди 8 години
Споразумението няма да те задължава да ядеш ГМО, но ще ти даде възможност за избор.--това не е вярно! въпреки "забраните" ГМО се ползва в и в ЕС. Реално няма пазар от който да си купиш не-модифицирани продукти! Дори да отидеш да си купиш семена, които да гледаш в двора на село за себе си - те пак са модифицирани. Така, че спора за ГМО отдавна е решен, както и говоренето за Е-тата. Храните са пълни с тях въпреки доказателствата, че са вредни. Огромен пазар без регулации става джунгла, т.е. колкото е по-огромен пропорционални се увеличават регулациите... а регулациите се гласуват в ЕС и САЩ, където познай кои лобита контролират политиците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Точно от това се страхувам , че няма да зная какво купувам и ям ...само не ми обяснявай как на етикета ше пише и как свободно ше си избера ГМО ли да ям или не !!! На луд ли се правиш , провокираш ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 26
MZ/X
преди 8 години
Споразумението няма да те задължава да ядеш ГМО, но ще ти даде възможност за избор. Защо искаш ти да определяш на други хора какво да ядат и какво да не ядат. Милиарди хора ядящи от десетилетия ГМО по света също ли не са в ред? Защо мислиш, че пестицидите са по полезни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 12
MZ/X
преди 8 години
Единствено за сеското стопанството е факт това което казваш, но този сектор както и в статията пише е една много малка част от споразумението. Не е случайно, че 60% от субсидиите в ЕС отиват за слеското стопанство. Това е най-нефективно работещия сектор в целия ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Ти май от доста време си на ГМО храни...като ти гледа коментарите човек , нещо май не ти е у ред !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 20
MZ/X
преди 8 години
Мултинационалните така или иначе са в Европа, където имаме един свободен 500 милионен пазар! Смисълът от споразумението е този пазар да се увеличи още и да стане по конкурентен и ефективен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 21
MZ/X
преди 8 години
Направи едно търсене в Гугъл и ще намериш доста данни. От 1985 до 2010-та година средната продължителност на живота в САЩ се е увеличила с около 5 години, въпреки че зобят като безумни ГМО и хлорни пилета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 7
kalendar
преди 8 години
ами дай да видим статистиките...дай 2-3 линка да четем каква е била смъртността в щатите преди 5 преди 10 и преди 15 години примерно...щото ти си тоя дето се държиш като плашило-ни едно число, ни един факт, ни един линк да видим така ли е, не е ли така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 32
MZ/X
преди 8 години
Хлорни пилета, ГМО и други плашила на европейското аграрно лоби. Подмолно е когато не се работи с факти, а само със страховете на хората. Ако европейските производители са толкова сигурни в здравословността на техните продукти защо се страхуват от загуба на пазар и не виждат възможност в пазара на здравословни храни в САЩ? Ако регулациите в САЩ са опасни защо статистиката не показва повече заболяли от рак или по ранна смърност в САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още