IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призракът на хлорното пиле*

TTIP ще създаде най-големия свободен пазар в историята на човечеството, и може да донесе на България 5% ръст на БВП, но крие и рискове

08:52 | 26.07.15 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Призракът на хлорното пиле*

Един призрак броди из Европа: призракът на хлорното пиле.

От две години това злощастно (и напълно дезинфекцирано) пернато се е превърнало в страховито чудовище, застанало в центъра на световната политика – символ на всичко лошо и опасно, което идва от Америка...

Според експертите обработката на пилешкото месо с хлорен разтвор е оправдана и допустима като предпазна мярка срещу заразяване със салмонела и опасни бактерии. Законодателството на ЕС обаче забрани вноса на „хлорни пилета“ от 1997 г. Сега те отново са обект на остри дискусии, които целят да бъде провалено споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС – най-мащабното начинание в глобалната търговия от плана "Маршал" преди почти седем десетилетия.

Сакралният въпрос дали закланите пилета да се мият с хлорен разтвор, или с топла вода, не е свързан толкова със самата технология, колкото със страха от източника й - Съединените щати. Противниците на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ, TTIP) алармират, че то ще се превърне в „икономическото НАТО“, което ще принуди Европа и в икономически план да следва американското водачество, както е във военната сфера.

Всъщност споразумението цели много повече от премахване на и без това ниските трансатлантически мита, като гарантира един гигантски общ пазар с 820 милиона потребители, който дори сега създава стойност от 5 трилиона долара. Няма съмнение, че най-същественият ефект от него ще е в областта на селското стопанство и храните.

В момента износът на аграрни продукти от ЕС за САЩ възлиза на 17,6 млрд. долара годишно, като най-голям дял имат виното и бирата (5.2 млрд. долара), етеричните масла (2.2 млрд. долара), обработените храни (1.3 млрд. долара), растителните масла ($955 млн.), консервираните плодове и зеленчуци (939 млн. долара).

Европейският внос от САЩ надхвърля 11,9 млрд. долара - най-вече от различни ядки (2,3 млрд. долара), соя (1,5 млрд. долара), други зърнени продукти (860 млн. долара), вино и бира (649 млн. долара), консервирани храни (492 млн. долара).

ЕС и САЩ са най-големите производители на храни в световен мащаб. Но от двете страни на Атлантика съществуват два коренно различни модела на земеделско производство. В САЩ повечето производители – особено в сектор "месо" - са обединени в големи индустриално-аграрни предприятия. Един земеделски двор обработва средно около 170 хектара –над четири пъти повече, отколкото е средният размер в Европа. Списание „Фокус“ нарече този модел „каубойски капитализъм“.

Последна актуализация: 23:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 25 rate down comment 2
Hammer
преди 8 години
За ГМО храните само едно ще кажа - до момента не ми е известно да има дори едно независимо проучване, което да твърди, че са безопасни. Често са необходими повече години, за да се разбере дали нещо ново крие рискове за здравето и какви - примера с цигарите. Ти си решил да си опитно зайче, но аз не съм съгласен да бъда. Колкото до продължителността на живота в САЩ наскоро ми попадна статистика колко пъти повече болни от рак има именно там в сравнение с предишни години (не се сещам точните цифри, но разликата беше голяма). Това не е доказателство, че раковите заболявания са се увеличили единствено в следствие на ГМО, разбира се, но определено не бих се изненадал ако има връзка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
за пилето не знам, но за доматите можеш да си сигурен, че макар и химически не са ГМО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
...представлява съглашение от корпоративен тип...Как смяташ , в чия полза ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 20 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Това споразумение няма нищо общо със свободната търговия, а по-скоро представлява съглашение от корпоративен тип, сключено от европейските чиновници и бюрократи и представители на няколко, в почти всички отрасли на индустрията и икономиката американски монополиста. Твърде рядко се говори за промените, които ще настъпят в правните системи на европейските държави. Правните принципи и норми на ТТИП ще действат, като върховно право в целия ЕС. Аграрната политика на това споразумение е копирана от бешежките и позициите, който правеха Монсанто по време на преговорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
значи и Лори Уолък с харвардска диплома на юрист е неука ?! - ''Подписването на споразумението в този му вид ще доведе до изместване на властта от избраните правителства и институциите на гражданското общество към частните компании" - http://***.segabg.com/article.php?id=686444Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519Ще стане страшно ако се подпише споразумението във вида който се предлага от САЩИ в момента България се съди в частни съдилища защото нашите *** са допуснали такава клауза в договора - http://darikfinance.bg/***/115569#commentsКато казвам допуснали може да е от неукост или за 10% комисионна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 19
khao
преди 8 години
а ти горкия, колко си неук ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Кръвта ми кипва като се сетя - ''След ЕВН, чешкото Енерго-Про също съди България в частния таен търговски съд, заради това, че не са се сбъднали нейните очаквания за печалби. За сумата има само предположения. Във всеки случай, ЕВН претендира за над 1 милиард лв. За доводите им също не знаем. Дори нямаме право да знаем'' - http://darikfinance.bg/***/115569#commentsПредставяте ли си ''не са се сбъднали нейните очаквания за печалби'' ????Беше им гарантирано преди 12% чиста печалба ???? - то като е така да бяха си останали държавни БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯ ако се подпише споразумението във вида който се предлага от САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Търг.споразумение е нарушение на международното право и Лори Уолък с харвардска диплома на юрист го казва - ''Подписването на споразумението в този му вид ще доведе до изместване на властта от избраните правителства и институциите на гражданското общество към частните компании" - http://***.segabg.com/article.php?id=686444Повече тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519Ще стане страшно ако се подпише споразумението във вида който се предлага от САЩ И в момента България се съди в частни съдилища защото нашите *** са допуснали такава клауза в договора - http://darikfinance.bg/***/115569#commentsКато казвам допуснали може да е от неукост или за 10% комисионна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 1
deant
преди 8 години
това обеснявам и аз. в момента само се лъжем, че европа ядем здравословно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 22
hex
преди 8 години
Американското хлорно пиле е далеч по-вкусно от пилето със слонски крака (което ужким не е ГМО), продавано в България!Американските консервни ГМО домати са по-вкусни от доматите (които ужким не са ГМО), продавани в България! Американският кашкавал (те му викат сирене) не съдържа повече растителни мазнини от българския аналог. Трябва да се запитаме, когато слагаме на нещо етикет ГМО кое у нас наистина не е такова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още