IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Великобритания да стане данъчно убежище след Brexit?

Това е една от идеите страната да запази водещата си роля като център на глобалния капитал

13:21 | 22.07.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докато Великобритания планира излизането си от Европейския съюз (ЕС), политиците търсят начини страната да запази водещата си роля като център на глобалния капитал. Една от идеите - превръщането на Великобритания след Brexit в данъчно убежище, разказва Bloomberg.

В дните след вота на 23 юни за напускане на ЕС кабинетът на вече бившия министър-председател Дейвид Камерън призова за намаляване на горната ставка на корпоративния данък от 20% на 15%. Наследникът на Камерън Тереза Мей не е подкрепила предложението.

Някои членове на парламента, поддръжници на Brexit обаче призовават корпоративният данък да бъде променен. Много икономисти смятат, че тази идея ще се разглежда най-малкото като коз за спечелването на по-благоприятни условия при сделката с ЕС.

За финансовите министри в Европа данъчната конкуренция е тревожна перспектива. Европейските лидери наскоро договориха план за ограничаване на данъчните вратички, които според различни изчисления са довели до изгубени приходи за 100 млрд. долара годишно.

ЕС вече санкционира Ирландия, Люксембург и Холандия – страни, чиито толерантни данъчни закони позволиха на мултинационални компании като Starbucks, Apple и Microsoft да преместят печалбата си и да заобикалят данъците. Има опасения, че по-силно сътрудничество в ЕС може да накара Великобритания да предложи повече данъчни облекчения и по-ниски ставки, което ще направи останалата част от Европа по-малко конкурентна.

Може и да изглежда принизяващо за Великобритания да проучва подобна тактика за базирано на данъците икономическо развитие, използвана от Каймановите острови или Бермуда, пише агенцията. За да види потенциалните ползи обаче, Лондон просто трябва да погледне през границата към Ирландия. От 70-те години насам Ирландия, където горната ставка на корпоративния данък в момента е 12,5%, е използвала редица данъчни облекчения, за да насърчи бизнеса.

Стратегията се приема като основна за съживяването на икономиката и създаването на фармацевтичния и технологичен сектор. Американските мултинационалните компании като Medtronic се сляха с ирландски компании в т.нар. инверсии, които преместват централата на американската компания и някои нейни активи извън САЩ.

Икономистите предупреждават, че формулата на Ирландия обаче може да не проработи във Великобритания. В коментар, изтекъл към Ройтерс след вота около Brexit, Паскал Сен-Аман, високопоставен данъчен представител на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), пише, че силното намаляване на данъците обикновено е рентабилно за малките страни с относително неразвити бизнес сектори. В тези страни загубата от данъчни приходи се компенсира значително от новите инвестиции.

Това не важи за Великобритания обаче, която се очаква да бъде затруднена заради отрицателното влияние на Brexit върху растежа, пише Сен-Аман.

Индустрията, в която намаляването на данъците обаче може да помогне, е и най-важната за Великобритания: финансовите услуги. Напускайки ЕС, Островът ще може свободно да промени някои от данъците си в сектора. Ако този ход на Великобритания се сметне за нечестен към други страни, то ЕС може да нанесе ответен удар, ограничавайки достъпа на страната до пазарите си, казва Даниел Грос, директор на Centre for European Policy Studies. “След Brexit страните членки на ЕС ще могат да отвърнат на удара и да отговорят на всеки опит на Великобритания да се превърне в данъчно убежище“, казва той.

Предвид тези ограничения британската стратегия може да еволюира от данъци до регулации. „Великобритания не е в позиция да използва данъците, за да привлече хора да се преместят там“, казва Ричард Мърфи, политически икономист, който управлява Tax Research U.K. “Предишните намаления на данъците създадоха забележително малко работни места. Ако Великобритания напусне изцяло ЕС, истинската надпревара ще бъде в разхлабването на регулациите", заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
Grosss
преди 7 години
Ако Европа си изтегли парите ще видят финансов център през крив макарон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Тия изтърваха питомното сега ще гонят дивото и Михаля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
Ама нали бизнесите щеше да бягат в Дъбли, Франкфурт и Париж? Нали брокерите там били отчитали рекорден брой запитвания за бизнес офиси от британски компании??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още