IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-бърз, по-тънък и по-лек - iPhone 5 е тук

Успехът на устройството ще е решаващ за бъдещото развитие на най-скъпата компания в света

21:03 | 12.09.12 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фил Шилър представя новото устройство. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фил Шилър представя новото устройство. Снимка: Ройтерс

Както винаги преди представяне на нов продукт, и днес онлайн магазинът на Apple бе офлайн. Който се опита да влезе в страницата, попада на многоезично съобщение: „Скоро отново ще сме тук. В момента актуализираме своите предложения в Apple Online Store. Съвсем скоро страницата отново ще е налична“.

„Имаме наистина готини неща, които ще ви покажем днес“, каза при излизането си на сцената главният изпълнителен директор Тим Кук, цитиран от Ройтерс.

Веднага след появата му следва видео клип на новия магазин на компанията в Барселона. Истинска история на успеха от гледна точка на Apple – 83 млн. клиенти са прекрачили магазина през миналото тримесечие.

Следва обзор на случващото се около компютрите Mac. След лятната премиера на новите версии досега са продадени над 7 млн. лиценза за новата версия на операционната система за тези компютри - Mountain Lion.

Нетбуците MacBook Pro заедно с ултрабука Air са с най-голям общ дял на пазара на лаптопи в САЩ за последните три месеца, за юли той е бил в размер на 27%. За последните шест години продажбите на Mac са били с по-силен ръст от растежа на цялата PC индустрия.

За април-юни са продадени над 17 млн. таблета iPad, като общо от трите версии на модела досега са продадени 84 млн. iPad.

По този начин Apple държи 68% от световния пазар на таблети, което е значително постижение предвид много премиери в последната година. „Не знам къде отиват останалите таблети. Те трябва да са в складовете, магазините или в долното чекмедже на нечие бюро“, заяви Кук и взриви залата.

„Днес обаче ще говорим за следващото ниво. Имаме много важни новини за вас и за iPhone“, каза още Кук, преди да покани на сцената своя маркетинг директор Фил Шилър.

„Представихме първия iPhone през 2007 г. и това бе невероятен пробив за цялата индустрия. Всяка година ние пускахме нови версии, определяйки новия стандарт“, каза Шилър, представяйки новия iPhone 5 – най-красивия продукт, който някога са създавали Apple.

Корпусът е от стъкло и алуминий, а устройството е тънко едва 7,6 мм – с 18% по-тънко от iPhone 4S. Смартфонът тежи едва 112 грама – с една пета по-малко от iPhone 4S, и разполага с четиринчнов Retina дисплей с 1136х640 пиксела и съотношение на страните 16:9. "Това бе огромно предизвикателство към екипа ни – да го направим по-тънък, по-лек и по-малък в сравнение с предходния продукт“.

Оказва се, че програмистите на компанията са добавили в менюто пети ред иконки, а всички приложения, сред които iPhoto, iMovie, Garage Band, също са били съобразени с по-издължената версия. По всичко изглежда, че всички спекулации за устройството от последните дни ще се окажат верни, включително и за екрана, чиято наситеност на цветовете е с 44% по-висока.

iPhone 5 ще поддържа HSPA+, HSDPA DC и LTE, заяви Шилър, добавяйки, че в устройството е вграден чипсет A6, който представя двойно по-бърз процесор и два пъти по-бърза графика от предшественика A5.

За да демонстрира по-бързата работа, на сцената се появи и Роб Мърей, изпълнителен продуцент на гейм студиото EA Studios, който показа как изглеждат игрите на новото устройство. Батерията става доста по-добра спрямо iPhone 4S и вече ще държи до 8 часа разговори или 8 часа браузване през 3G, или 10 часа гледане на видео, или 225 часа в режим на готовност, поясни Мърей.

Камерата е с 8 мегапиксела, а обективът е защитен от надраскване чрез сапфирен кристал. Тя притежава нов процесор за изображения, вграден в чипа, като прави с 40% по-бързи снимки, отколкото в предишната версия. Камерата може разпознава лица, да записва Full HD видео и разполага с подобрена стабилизация на изображението. Предната камера осигурява HD видеоразговори.

"Много неща се промениха и е време и конекторът на iPhone да еволюира", каза още Фил Шилер. И така - iPhone 5 ще работи с изцяло нов, по-малък конектор и няма да е съвместим със старите, както и с всички външни устройства, които работят със стария кабел. От Apple предлагат на потребителите да си закупят преходник, но не е ясно на каква цена.

До 250 млн. броя от новия iPhone биха могли да бъдат продадени за жизнения му цикъл от между четири и пет години, прогнозират анализатори. Поне в САЩ, родината на устройството, устройството е важен предсказател за тенденциите. Защото тук Apple води с голяма преднина по отношение на удовлетвореността на клиентите пред Google.

iPhone си остава най-важният продукт на Apple, който направи бившия нишов доставчик най-ценната компания в света с парични резерви от почти 120 млрд. долара. За 9-те месеца на финансовата 2011-2012 година Apple отчита чиста печалба в размер на 33,5 млрд. долара. Делът на компанията на пазара на таблети нарасна до 70%.

Ръководеният от Тим Кук концерн обаче чувства все по-силна конкуренция на пазара на смартфони.

Samsung е лидер на пазара със своето разнообразие от „умни телефони“ в различни ценови диапазони. През есента и бившият лидер на пазара Nokia ще се опита да се завърне победоносно с новата операционна система на Windows Phone 8 на Microsoft.

Новият iPhone е първият смартфон на Apple, който е разработен изцяло под ръководството на Кук. iPhone 5 ще се предлага в два цвята - черен и бял, и ще струва 199 долара (16 гигабайта), 299 долара (32 гигабайта) и 399 долара (64 гигабайта) с двугодишни договори в САЩ. На пазара ще се появи на 21-и септември.  iOS 6 пък ще дебютира три дни по-рано - на 19-и септември.

Галерия от представянето вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
DJesus
преди 11 години
Нещо интересно за любителите на iPhone ......http://***.nixanbal.com/%D1%81%D0%BC%D1%8F%D1%85-%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D1%81%D0%B5%D1%82%D1%8F%D1%82-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-iphone
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
crammer
преди 11 години
Правилно си ги усетил нещата DJesus! Баба ми е с 3G, друг е въпроса за калко и е полезен в комуникацията и със съседките. Аз съм от платените между другото, а последното нещо за което ще отделя време е да следя какво такива като вас пишат по форумите...от вас мога да науча точно толкова колкото от баба ми. Чао
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
DJesus
преди 11 години
И какво има на networkworld.com? Платени статии от бизнеси като Apple, които си изразходват субсидиите предназначени за реклама. Така си рекламират изделията, като плащат на специалисти в областа, които наистина разбират , но са платени и им е подсказано на какво да наблягат и какво да пропуснат! Това има в сайтове ,като този... Най добре човек може да си направи справка и сверка за телефона който го интересува от специализираните форуми на съответната марка и модел , който те интересува. Така се прави. Защото на тези форуми стотици притежатели на съответния модел ,коментират и споделят предимствата и недостатъците на телефона ,който притежават, и то от позицията на практиката ,която имат с този телефон! Там е истината , а не в платените рекламни статии. А за, 2G, 3G, 4G , LTE и други , карай по спокойно , защото съм сигурен, че половината от пишещите по долу имат поне 3G (a в моя и вграден 4G).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
crammer
преди 11 години
Tази статия е пренаписана от ***.networkworld.com! Просто за сведение. Един от най добрите източници на инфо за тези които разбират и знаят. За останалите, които още не са преминали на 2G, като повечето от вас по-долу...защо въобще се тормозите да четете подобни статии, се чудя. Да не отварям дума за коментариите ви. Cheers maties!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
k_v_v_
преди 11 години
Най- лузърския телефон IFag е много точно. Ябълката е поредното доказателство за това че "само космоса и човешката глупост са безгранични". То си е за цял час мълчание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Май си прав...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
m0nss7erKill
преди 11 години
Не благодаря. Въобще не съм си и мечтал за тоя SHIT. За мен Nokia Lumia 920 ако има някой навит да ми го подари :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
DJesus
преди 11 години
А, виждам и в България има "iFag" мераклии , " да си го закупят".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
индианеца
преди 11 години
Страшна "иновация". Още един ред икони. И това е най-голямата компания на света ... с цели 2 продукта на кръст.Моля за минута мълчание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
DJesus
преди 11 години
В Щатите на снобите и маниаците на iPhone, които за да са по различни и интересни им викат подигравателно и съвсем заслужено "iFag" (според мен много остроумно измислено). Поради близкото звуково произнасяне.. За незнаещите какво значи "iFag", справка Urban Dictionary : "An iFag is a homosexual Apple fan boy"Това е моят коментар за прехвалените Айфони и техните притежатели..... Педерастки телефони измислени и предназначени за ***. Телефони , на които себестойноста им е 65 долара ,но заради по горните сноби ходещи по "левия" тротоар се продават за 650 долара (и то с голямото намаление). Щом има *** да купуват, то и цените ще са такива....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още