IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проекти за 1,3 трлн. евро са подадени по плана "Юнкер"

Във вторник на финансовите министри на ЕС ще бъде представен предварителен подбор от 760 от общо 2000 досега подадени проекта

15:52 | 08.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Проекти за 1,3 трлн. евро са подадени по плана "Юнкер"

Страните членки на Европейския съюз са предложили 2000 проекта за финансиране по новия инвестиционен план, който бе предложен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, известен като плана "Юнкер“Това съобщиха Ройтерс и DPA, позовавайки се на информирани източници.

След като на 26 ноември Юнкер представи план на стойност 315 млрд. евро, насочен към стимулиране на растежа и заетостта в Европа, досега са били предложени 2000 проекта на обща стойност около 1,3 трилиона евро по данни на европейски източници. Европейската комисия обаче се надява да получи още предложения. Очаква се проекти за общо 500 млрд. евро да бъдат реализирани в следващите три години. 

Решението кои проекти да бъдат финансирани ще бъде взето от експерти (например от представители на Европейската инвестиционна банка - ЕИБ), така че решението да не бъде политизирано, отбелязва източникът на DPA.

Доклад за първоначално представените 2000 проекта се очаква да бъде оповестен във вторник. Също тогава на финансовите министри на ЕС ще бъде представен предварителен подбор от 760 проекта, информира германското списание Spiеgel.

Германия е подала над 70 проекта, пише още списанието. Така например за свързването на селските региони на Бавария с високоскоростна интернет връзка са нужни 2 млрд. евро, за развитието на берлинската жп мрежа, включително и свързването ѝ с новото летище пък ще са необходими 6,5 млрд. евро. Включените в списъка проекти, за който източниците подчертават, че не е окончателен, включват и проект за саниране на жилища в Холандия, ново пристанище в Ирландия и 4,5 милиарда евро за бърза железопътна връзка между Естония, Латвия, Литва и Полша.

Според Spiеgel обаче повечето проекти не са нови, а се планират от години.

Същевременно стана ясно, че България ще поиска над 1,1 млрд. евро за изграждане на пътища от бъдещия инвестиционен план на Европейската комисия. Регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че от инвестиционния план ще се търси финансиране за няколко ключови пътни проекта – скоростните пътища София - Видин и Русе - Велико Търново, както и за магистралата София - Калотина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
hellwitch
преди 9 години
Слабо - 1,1 спрямо програма за 500 млрд.Трябваше да подадем проекти поне за 5-10 млрд., но като сами си поставяме летвата ниско не може да очакваме високи резултати!!!Само за инфраструктурни мрежи - ел. мрежа, газови връзки, пътища, железници трябваше да се подготвят проекти за 5 пъти повече. А останалото за саниране, ремонти на у-ща, ВЕИ, градска среда и прочие. За хидромелиорации също нямаме никакви инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още