IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверие Капитал се раздели с контролния пакет в Медика

Производителят на материали и изделия за аптеки и болници реализира спад на приходите и печалбата през деветмесечието на 2015 г. спрямо същия период на 2014 г.

17:40 | 23.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доверие Капитал се раздели с контролния пакет в Медика

Доверие Капитал АД, дъщерното дружество на Доверие Обединен Холдинг АД, се раздели с контролния пакет акции в Медика АД. Същевременно производителят на превързочни материали, лекарствени средства и медицински изделия за аптеки и болници реализира спад на приходите и печалбата през деветмесечието на 2015 г. спрямо същия период на 2014 г.

Доверие Капитал намали дела си в Медика до 29,61% след продажбата на 3 080 000 акции от капитала на дружеството, равняващи се на 30,59%. По този начин Доверие Капитал се разделя с контролния си пакет акции в компанията. Преди сделката, която е с дата 22 октомври, Доверие Капитал държеше 60,2% от Медика.

Информацията беше обявена от дружеството майка чрез БФБ-София. Броят на продадените ценни книжа съвпада напълно със обема на сделката, която се осъществи на пода на БФБ вчера. Данните от борсата показват, че книжата са били прехвърлени на цена от 3,50 лв. за брой, без промяна спрямо предходната сключена сделка с тях.

Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията одобри концентрацията между Софарма и Медика в началото на годината. Тогава Софарма посочи, че е възможно и вероятно след провеждане на търговото предложение и в зависимост от резултатите му на един по-късен етап да се пристъпи и към преобразуване на Медика чрез вливането й в Софарма.

Купувачът все още не е известен, но това най-вероятно е именно фармацевтичната компания, имайки предвид намерението й да влее Медика в групата си.

Медика АД публикува и междинният си финансов отчет. Към 30 септември 2015 г. нетната печалба се свива незначително с 16 хил. лв., или с 0,94%, до 1,688 млн. лв. спрямо същия период на миналата година, показват изчисленията на Investor.bg на база отчета на компанията, публикуван чрез БФБ-София.

Нетните приходи от продажби на дружеството намаляват с 1,35 млн. лв. до 12,57 млн. лв. спрямо същия период на миналата година. Това е спад от 9,72% на годишна база. Само приходите от продажби на вътрешния пазар достигат 9,77 млн. лв., което е с 5% по-малко в сравнение с деветмесечието на 2014 г.

Същевременно чистата рентабилност на приходите расте до 13,4% през деветте месеца на тази година, докато за съответния период на миналата година показателят възлизаше на 12,2%.

В края на септември е била завършена реконструкцията на производствените помещения на цеха за производство на медицински изделия, става ясно от междинния доклад за дейността, продружаващ междинният финансов отчет. През август компанията пусна на пазара нова хранителна добавка, а през септември - и нова продуктова серия дерматологична козметика за глава и тяло.

От началото на годината акциите на медика АД поскъпват с 2,94% до 3,5 лв. за брой и пазарна капитализация в размер на 35,24 млн. лв.

Свързани компании:

Медика АД(5MA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още