IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР дава 540 хил. евро за интеграцията на борсите в София, Скопие и Загреб

Отделно трите борси предоставят по 80 хил. евро за увеличаване на капитала на съвместното дружество

13:36 | 07.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕБВР дава 540 хил. евро за интеграцията на борсите в София, Скопие и Загреб

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предоставя безвъзмездна помощ от € 540 000 на SEE Link - акционерното дружество, учредено от фондовите борси на България, Македония и Хърватия, за създаване на регионална платформа за търговия на ценни книжасе казва в съобщение на БФБ до медиите.

Трите борси днес са подписали грантово споразумение с ЕБВР, по силата на което банката предоставя безвъзмездната помощ, за да се въведе електронна система за извършване на поръчкитеУспоредно с това, участващите фондови борси предоставят по € 80 000 всяка за увеличаване на капитала на SEE Link.

Планира се през следващата година да се внедри технологично решение, което да осигури извършването на поръчките. Чрез създаването на единна точка за достъп, членовете на всяка от трите борси ще имат възможност да подават поръчки за изпълнение към членовете на останалите посредством стандартен интерфейс. Сетълментът на всички сделки, сключени по този начин, ще се осъществява по досегашния ред, тоест – по сметки в местните депозитарни и клирингови институции.

"SEE Link е важен проект, насочен към увеличаване на ликвидността в Южна и Източна Европа. ЕБВР, чрез своите инициативи Local Currency (Местна валута) и Capital Markets (Капиталови пазари), подкрепя усилията за регионална интеграция, които ще допринесат за подобряване на възможностите за набиране на финансиране чрез капиталовите пазари. SEE Link ще стандартизира и подобри финансовите услуги в региона, което ще го направи по-привлекателен за международните инвеститори, включително ЕБВР", коментира представителят на ЕБВР Яцек Кубас по време на церемонията по подписването в македонската столица Скопие.

"Нашият общ проект се развива бързо и успешно, и ние сме окуражени от предварителния интерес, изразен от страна на инвеститорите", каза Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса - София. 

"Ние силно вярваме в успеха на проекта и мислим, че сме намерили модел, който може да засили регионалните пазари. Вниманието, което проектът вече получи от финансовата общност на този ранен етап със сигурност го доказва", заяви Ивана Газич, председател на управителния съвет на Загребската фондова борса.

Иван Щериев, главен изпълнителен директор на Македонската фондова борса добави: "В продължение на много години един от основните ни приоритети беше създаването на регионална мрежа. Основаването на нашето съвместно дружество и осигуряването на подкрепа от страна на ЕБВР са много окуражаващи стъпки за успешното създаване на функционален модел за връзка, която ще бъде от полза за всички регионални участници на пазарите на ценни книжа."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още