IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ стартираха седмицата с понижения

Прехвърлянето на големи пакети при Еврохолд и Евроинс предизвика инвеститорския интерес, коментира управителят на Бул Тренд Брокеридж Петър Пешев

18:40 | 16.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индексите на БФБ стартираха седмицата с понижения

Индексите на Българската фондова борса стартираха седмицата с понижения, като позициите на Еврохолд България и дъщерното му застрахователно дружество Евроинс предизвикаха интереса на инвеститорите в днешния ден.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се понижи с 0,1% до 440,40 пункта. Широкият BGBX40 се смъкна с 0,42% до 87,85 пункта. Секторният бенчмарк BGREIT записа спад от 0,19% до 100,24 пункта. От своя страна равнопретегленият BGTR30 изтри 0,27% от стойността си до 366,80 пункта.

До обяд имаше технически проблем при показването на информацията за стойностите на индексите на БФБ-София, но въпросът бе решен бързо. Това не оказа влияние върху търговията на борсата.

Реализираният оборот на регулиран пазар прехвърли 1 млн. лв., за да възлезе на 1,075 млн. лв. От него обаче само 96,7 хил. лв. бе с компании от SOFIX.

Лидер по оборот с 631,2 хил. лв. и по брой прехвърлени акции с 1 572 527 книжа се оказа Еврохолд България АД. Акциите на холдинга в крайна сметка поевтиняха с 0,8% до 0,5 лв., въпреки че до обяд бяха първи по ценови ръст от близо 9%. С акции на Еврохолд се сключиха точно 60 сделки, като по показателя дружеството е второ за деня.

На първо място по брой сделки с 80 трансакции и на второ по изтъргуван обем с 214,6 хил. лв. е ЗД Евроинс АД. Книжата на застрахователното дружество поевтиняха с 4,4 на сто до 0,55 лв., за да се окажат втори по ценови спад за деня.

„Натискът върху акциите на Еврохолд и дъщерното му дружество Евроинс от последните дни и седмици подсказваше, че голям акционер е предприел ликвидация на акционерното си участие в двете компании. Именно това се случи днес - купувач се намери на пакета на Евроинс при цена от 0,46 лв. за акция, а на Еврохолд - при 0,40 лв. за акция. Купувачът на големите пакети не е известен, но предположенията са насочени към групата на Еврохолд“, коментира управителят на ИП Бул Тренд Брокеридж ООД Петър Пешев*.

Според него спекулантите и инвеститорите също успяха да се включат като купувачи в договорените прехвърляния.

„Именно дребните спекуланти предизвикаха разпродажби по другите позиции - вероятно, за да освободят ресурс, с който да финансират покупките си на акции на Еврохолд и Евроинс. Вероятно по тази линия обект на разпродажби бяха имено акциите на Химимпорт, Биовет, Сирма Груп Холдинг и Първа инвестиционна банка“, пояснява анализаторът.

„Ако не бе инцидентно повишената активност заради двете прехвърляния, щяхме да станем свидетели на поредната незапомняща се борсова сесия“, каза още Пешев.

Той смята, че в по-дългосрочен хоризонт увеличаването на броя на компаниите, разпределящи дивиденти, е в състояние да съживи активността и интереса на купувачите към българския капиталов пазар, „но това засега е пожелание, не реалност“, добавя той.

С висок оборот за деня се отчетоха още Синергон Холдинг АД и М+С Хидравлик АД със 74,9 хил. лв. и с 33,5 хил. лв., съответно.

Книжата на холдинга се оказаха най-губещите днес, след като поевтиняха с 5,3 на сто до 1,07 лв., докато най-печелившото дружество бе Монбат АД с 1,1 на сто ценови ръст до 7,4 лв. за брой.

Производителят на акумулатори предлага 87% ръст на дивидента до рекордните 0,28 лв. на акция от печалбата за 2015 г. и планира обратно изкупуване на акции до края на 2016 г.

На пода на БФБ се сключиха 263 сделки с 39 емисии акции. Губещите бяха два пъти повече от печелившите, след като акциите на 22 емисии поевтиняха, на други 10 поскъпнаха, а на още 7 останаха без промяна.

Акциите на Сирма Груп Холдинг АД поевтиняха с 2,3% до 1,145 лв. за брой. Софтуерната компания обяви план за обратно изкупуване на максимум 300 хил. книжа до края на 2016 г.

По-ниските цени на горивата изкараха Петрол АД на загуба и през 2015 г., но новината не доведе до сделки с акции на търговеца на горива.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още