IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадат 2 от дружествата в индекса на компаниите с добро корпоративно управление

Албена и Агрия Груп Холдинг ще заменят Доверие Обединен Холдинг и Трейс груп холд

13:54 | 08.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отпадат 2 от дружествата в индекса на компаниите с добро корпоративно управление

Отново предстоят промени в състава на индекса на компаниите с добро корпоративно управление CGIX (Corporate Governance IndeX), показва съобщение на БФБ-София. Считано от 22 юни 2015 г. от него ще отпаднат две дружества, докато останалите пет ще запазят мястото си спрямо година по-рано.

От индекса излизат Доверие Обединен Холдинг АД и Трейс груп холд АД, като тяхното място ще заемат Албена АД и Агрия Груп Холдинг АД.

Другите пет компании, попадащи в състава на СGIX, са Индустриален Холдинг България АД, Монбат АД, Софарма АД, Българска фондова борса-София АД и Стара планина Холд АД.

Тегловите и фрий-флоут коефициенти за всяка една от новите емисии в борсовия индикатор ще бъдат оповестени допълнително, информират още от БФБ-София.

Индексът се състои от 7 компании и е претеглен с пазарната им капитализация, коригирана със свободно търгуемия обем на всяка една от тях. Включените компании подлежат на периодично преразглеждане всяка година през месец юни, а коефициентите за фрий-флоут се преразглеждат на всеки три месеца по аналогия с водещите индекси на БФБ-София АД.

Индексът стартира на 19 септември 2011 г. със стойност 100 пункта, а в момента е 124,05 пункта.

Решение кои компании да влязат и кои да излязат взима Националната комисия за корпоративно управление. Тя е независим орган, учреден на 3 септември 2009 г. с подкрепата на Комисия за финансов надзор и БФБ-София АД.

Органът включва 14 експерти от академичните и бизнес среди, чиято основна цел е насърчаването и утвърждаването на най-добрите практики в областта на корпоративното управление сред българските компании. Председател от 29 октомври 2012 г. до момента е председателят на Съвета на директорите на Златен лев Капитал доц. д-р Стефан Петранов.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Трейс Груп Холд АД(T57)

Монбат АД(MONB)

Албена АД(ALB)

Стара планина холд АД(SPH)

Софарма АД(SFA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Индустриален Холдинг България АД(IHB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
creepazoid
преди 8 години
Нищо не пише за Русия и затова няма коментари под тази статия. Това е показателно за броя наистина интересуващи се от финанси и инестиции сред пишещите в този форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още