IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубата на Спарки Елтос намалява с 27% до 2 млн. лв.

Продажбите са надолу с 3%, но има ръст в приходите от продукция

10:37 | 10.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Спарки Груп</em></p>

Снимка: Спарки Груп

Неконсолидираната загуба на Спарки Елтос АД намалява с 27% на годишна база до 2,02 млн. лв. за първото тримесечие на 2017 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез Infostock.bg.

Консолидираният отчет на дружеството трябва да бъде публикуван до края на настоящия месец.

Неконсолидираните продажби намаляват с 3% на годишна база до 5,7 млн. лв. за първото тримесечие на 2017 г. Има повишение при приходите от продажби на продукция и спад при продажбите на стоки.

Отчетът показва, че текущите задължения на дружеството към банки и небанкови финансови институции се увеличават десетки пъти от 854 хил. лв. към 31 декември 2016 г. до 33,7 млн. лв. към 31 март 2017 г. Текущи са задълженията със срок до 12 месеца. Съответно нетекущите задължения към банки намаляват и са за 32,9 млн. лв. към 31 март 2017 г., спрямо 57,3 млн. лв. три месеца по-рано.

Важно за дружеството е да предоговори текущите си задължения към банки.

Спарки Елтос АД е в процедура по увеличение на капитала по настояване на Българска банка за развитие. То ще бъде с до 33,5 млн. лв. и може да реши ликвидните проблеми на ловешкото дружество. Увеличението ще е успешно при записването на минимум 22,5 млн. акции. Реално Спарки Елтос АД, неговото дъщерно дружество Спарки Трейдинг АД, както и Спарки Груп (мажоритарен собственик на Спарки АД - Русе и Спарки Елтос АД - Ловеч), трябва да станат съдлъжници и съпоръчители едно на друго по кредити към ББР.

КФН вече потвърди проспекта на дружеството.

В интервю за lovechonline.com от 26 януари 2017 г. изпълнителният директор Николай Кълбов споделя доста неща, които са липсвали в отчетите на дружеството. Например, че през есента на миналата година работниците са протестирали заради неплащани заплати. В момента с всяка нова заплата им се изплащат и по 25% от стара заплата.

Той признава още, че за Спарки Елтос АД кредитът за оборотни средства от 7,5 млн. евро от ББР е панацея. „Но бяхме на кантар с предприятието, ако не беше ББР“, гласят думите на Кълбов.

Той признава, че "производството беше спряно за известен съвсем малък период – около месец и половина миналата година“. Проблемът е бил в липсата на оборотни средства за покупка на материали. Според Кълбов „ако бяха взели (банката - бел. ред.) много по-рано решение да се отпусне този кредит, защото ние още от май-юни действаме за това, нямаше да имаме чак такива проблеми. И в момента имаме много големи поръчки и рискуваме, ако не дойдат сега бързо материалите, да загубим някои наши клиенти“.

Акциите на Спарки Елтос АД поетиняват с 35,1% на годишна база до 0,49 лв. за акция и 8,2 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Спарки АД(SPRK)

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още