IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийската Delhaize купува 50% от собственика на Пикадили

Споразумението за "стотици милиони евро" се очаква да бъде обявено в началото на март

12:10 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Белгийската Delhaize купува 50% от собственика на Пикадили

Белгийската група Delhaize е близо до придобиване на голяма мрежа от супермаркети на Балканите чрез сделка със сръбски конгломерат „на стойност стотици милиони евро“, пише FT.

Според споразумението, което с очаква да бъде обявено в началото на март, белгийската компания ще придобие дял от 50% от сръбската Delta Holding, собственик на българската верига Пикадили.

Delta Holding генерира годишна печалба от средно над 1 млрд. евро при оборот от над 2,7 млрд. евро.

Сделката ще превърне Delhaize в първата западноевропейска търговска верига, която придобива присъствие от такъв мащаб на местния пазар, който изглежда готов за ръст и консолидация, пише изданието.

Веригите на сръбската компания Maxi и евтината Tempo са пазарни лидери в Сърбия и бързо се разширяват в съседните Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и България, което им дава достъп до потенциален пазар от 20 млн. души.

Намеренията на белгийската компания за инвестицията станаха известни още в средата на миналата година.

От Delhaize, която вече има дейност в Гърция и Румъния, са потвърдили, че планират да се разширяват в региона, но отказват да коментират относно евентуална сделка с Delta.

Собственикът и председател на съвета на директорите на Delta Мирослав Мишкович смята да се оттегли от търговията и да насочи инвестициите си в своя земеделски бизнес, който е също толкова печеливш, но политически по-независим, пише изданието.

„Ще инвестираме парите от продажбата в развитието на земеделието, което е като сръбския петрол“, казва Мишкович.

Неговите планове предвиждат да продаде и остатъчния си дял във веригата през следващите три години.

Придобивайки Delta, белгийската компания може да спомогне за инжектирането на така необходимата ликвидност в сръбската икономика, като изплати огромните просрочия по плащания на местни производители, казват анализатори.

Пазарният дял на Delta-Maxi в Сърбия е около 30%, с което тя изпреварва значително своите основни конкуренти – хърватската Agrokor и словенската Mercator, които имат по 9% всяка.

Нормата на печалба е много висока поради липсата на конкуренция, казва Анди Робъртс, директор на базираната в Белград консултантска компания Eastern Europe Economics.

Въпреки това ориентираните към ЕС споразумения ще улеснят достъпа на външни играчи на пазара. Миналия месец германската Lidl учреди свое дружество в Сърбия, което накара пазарните анализатори да спекулират относно отварянето на магазини в страната.

„Нормата на Delta със сигурност ще се понижи“, казва Робъртс. „Подобно на местните, чуждестранните играчи искат да извлекат максимално от силната пазарна позиция, колкото е възможно по-дълго.“

Въпреки това опитна компания като Delhaize също ще намери начин да продължи експанзията си в региона с отварянето на региона и пристигането на нови конкуренти, добавя той.

„Все още има време, но пазарът се движи в правилната посока“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още