IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата скоростно изготви промените в закона за горите, поискани от "Витоша ски“

Крайният срок за съгласуване на измененията е 30 декември, администрацията е поела ангажимент нормативни промени да бъдат приети в началото на следващата година

13:14 | 22.12.11 г. 3
Държавата скоростно изготви промените в закона за горите, поискани от "Витоша ски“

Поправките в закона за горите, за които „Витоша ски“ настоя, за да отвори ски зоната над София, са публикувани за съгласуване на портала за обществени консултации към Министерския съвет.

Крайният срок за съгласуване на измененията е 30 декември. Природозащитници обаче не са съгласни с него, тъй като не отговаря на законоустановените изисквания.

Катерина Раковска, експерт „Защитени територии и Натура 2000“ в WWF каза за Investor.bg, че срокът за съгласуване и обществено обсъждане на всякакви нормативни изменения е определен на 15 дни, а до 30 декември има 3 почивни дни.

Според предложените поправки за изграждането на стълбове и влекове вече няма да се изисква промяна на предназначението на горските терени.

Подобен текст беше заложен в първоначалния вариант на закона за горите, но отпадна по настояване на еколози. Връщането му възобновява опасенията, че застрояването на горските територии ще става по-бързо и ще е по-евтино за инвеститорите и ще се отрази негативно на природните паркове, посочи Катерина Раковска.

Собствениците на лифтове и влекове ще могат още да учредяват право на ползване за стопанисване на съществуващи ски писти, които нямат учредено право за строеж. Така се решава проблемът на „Витоша ски“ с терените, които се ползват като писти от десетилетия без да имат необходимия статут.

На среща с управителите на „Витоша ски“ в началото на декември представители на Изпълнителната агенция по горите, както и председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева, бяха категорични, че няма законови пречки ски зоната на Витоша да работи нормално. Въпреки това представителите на държавата обещаха нормативни промени да бъдат приети в началото на следващата година.

„Трябва да се зададе въпрос на отговорните институции защо се поддават на рекет. Агенцията по горите удовлетворява исканията на един частник, а дори не знае кой стои зад тази фирма“, коментира Катерина Раковска.

Основният проблем на фирмата е, че няма учреден сервитут върху терените под лифтовете, за което се изисква одобрен подробен устройствен план, който да не противоречи на плана за управление на Природен парк „Витоша“. Екоминистърът Нона Караджова обаче го върна за доработка, тъй като не одобри оценката за въздействие върху околната среда.

Катерина Раковска допълни, че еколозите нямат нищо против да се ремонтират и подменят съществуващите съоръжения, но „Витоша ски“ изобщо няма такива намерения. Екологът припомни, че компанията изобщо не е подавала за одобрение устройствен план на съществуващите съоръжения.

„До ноември лифтовете на Витоша са работели. Как така след ноември собственикът изрази загриженост за законосъобразността?“, коментира Раковска.

Експертът каза още, че Витоша по принцип е сложна за застрояване зона, тъй като от една страна терените са със статут на природен парк, а от друга планината попада в екомрежата Натура 2000. „Във Витоша е установен един баланс, който не бива да се нарушава“, заключи Катерина Раковска.

На 26 декември скиори и сноубордисти ще открият неофициално ски сезона на Витоша, въпреки че съоръженията не работят, съобщи още Катерина Раковска. Инициативата "Ride 4 Vitosha" е подкрепена от Коалиция "За да остане природа в България".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ZeroOne
преди 12 години
Е да еколозите са виновни, че не искат българската олигархия след унищожаването и бетонирането на българското черноморие да затрие и планините.Развитие на икономиката чрез унищожаване на природата, много умно - по-български.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
petarpv
преди 12 години
Стига с този екологичен рекет! Отново еколозите разсъждават, лъжейки! До ноември коя година са работили съоръженията на Витоша? Абсолютна екологична манипулация в цялата страна, което компроментира действително добрите и рационални екологични практики! Защо? Искаме България да се превърне в зоологическа градина, с недохранени и недоразвити физически обитатели, така ли? Никаква рекреация, никакви възможности за по-нататъшно развитие на държавата? Защо? Какво предлагат еколозите да се прави, за да има развитие и просперитет у нас? Може би услуги, много услуги! Но така не може да се постигне нищо! Но еколозите какво ги интересува! Те получават достатъчно от "заветните" европейски средства! А може и да се задавят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
orchis
преди 12 години
Просто е отвратилно това което се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още