IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ не оправдаха очакванията

През ноември продажбите спадат с 1,6% на годишна база до сезонно изгладените 438 000

17:32 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ не оправдаха очакванията

Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ регистрират най-бавното темпо за последните четири месеца. През ноември продажбите спадат с 1,6% на годишна база до сезонно изгладените 438 000, предава MarketWatch.

Данните се оказват под прогнозите на анкетираните от медията икономисти за 450 000 през ноември. Бройката е по-малка и в сравнение с отчетените през октомври ревизирани в посока надолу 445 000 жилища, показват последните данни на американското Министерство на търговията.

През октомври продажбите намаляха също с 1,6% на годишна база, сигнализирайки за слабости във възстановяването на пазара тази година. Секторът пострада от лошото време и изпитва трудности заради по-суровите условия по кредитите, предлагани от банките.

През ноември продажбите намаляват в три от четирите основни региона на САЩ. Спадът в североизтока е с 12%, в южните части на САЩ – с 6,4%, а в средния запад – с 6,3 на сто. Въпреки това темпът на прираст в западните щати е цели 14,8 на сто.

Медианната цена на новите жилища достигна 280 990 долара през ноември, като е с 1,4% по-висока спрямо същия месец на миналата година. 

Икономистите предупреждават, че не бива да се гледат единствено месечните данни, тъй като данните могат да бъдат доста колебливи. Налице е доверителен интервал в рамките на плюс минуси 12,3% за ноемврийския спад от 1,6%, което е знак, че правителствените данни не показват със сигурност дали е имало спад или ръст на продажбите през миналия месец.

Други данни от днес показват, че през третото тримесечие брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с годишен темп от 5%, надхвърляйки публикувания по-рано ръст от 4,3 на сто. Това е най-значителния ръст от третото тримесечие на 2003 г. насам.

Индексите на Wall Street отбелязаха нови рекорди след новините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още