IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е 182-ра в класация на най-скъпите градове за чужденци

Тази година столицата се издига с пет позиции, но остава един от най-евтините градове за чужденци в света

12:52 | 22.06.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

София остава в близост до дъното на класацията на консултантската компания Mercer на най-скъпите градове в света за чужденци, като тази година се издига с няколко позиции нагоре до 182-ро място от миналогодишното 187-мо място.

Както и миналата година, и през тази единствените европейски градове след София са столицата на Албания – Тирана, на Сърбия – Белград, на Босна и Херцеговина – Сараево, на Македония – Скопие и на Беларус – Минск.

Най-изненадващата промяна е първото място, което тази година заема Хонконг, като изпреварва дългогодишния лидер в класацията – анголската столица Луанда. Години наред тя беше най-скъпият град за чужденците заради високата цена на вносните стоки и добрите и безопасни условия на живот. Тази година обаче Луанда изпада от първата позиция и се настанява на второ място заради отслабването на местната валута, посочва BBC.

Без промяна от миналата година Цюрих и Сингапур се нареждат трети и четвърти в класацията. Токио се изкачва до пета позиция, следван от Киншаса (Конго), Шанхай, Женева, Нджамена (Чад) и Пекин, които формират топ 10 на най-скъпите градове за чужденци.

Най-скъпият град от ЕС отново е Лондон, който от 12-то място миналата година заема 17-та позиция в тазгодишната класация. След него се нареждат и други европейски градове - Копенхаген (24-то място), Париж (44-то място), Дъблин (47-мо място), Милано (50-то място), Виена (54-то място), Рим (58-мо място). 

На дъното на класацията са Виндхук (Намибия), която миналата година беше предпоследна, Кейптаун (Южна Африка), Бишкек (Киргизстан). Десетте най-евтини градове за чужденци се допълват от Блантайър (Малави), Йоханесбург, Минск, Тунис, Карачи, Габороне и Лусака.

В изследването участват 209 града в света, като се сравняват над 200 критерия като цени на жилища, транспорт, храна, дрехи, забавления и др.

Като цяло американските градове тази година се изкачват в класацията заради поскъпването на долара спрямо останалите валути. Ню Йорк е първият американски град в списъка, като се изкачва с 5 места до 11-та позиция. Сан Франциско е 26-ти, а Лос Анджелис е 27-ми, като се издигат съответно с 11 и 9 места в сравнение с миналата година, докато Сиатъл се изстрелва с 23 места до 83-то тази година. Столицата Вашингтон се нарежда на 38-ма позиция.

В Европа два европейски града попадат в топ 10 на най-скъпите градове за чужденци – Цюрих под номер 3, следван от Женева на 8-ма позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
todis
преди 7 години
Класацията е а градове, не за столици. Както и да е, Щвейцария няма официална (de jure) столица, a в Берн се събират федералния парламент и правителство и затова я водят за столица (de facto).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
т.е. да ви надуят цените и да изнемогвате? София е достатъчно скъпа, реално е по-скъпа от един Берлин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 7 години
Аз и не държа София да е скъп град. Точно в тази класация, бих предпочел да сме на последно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
verimg
преди 7 години
Тази класация е доста 'изкривена' от гледна точка на практичния българин. Вероятно е вярна за чужденци, които пристигат на летището и 'крещят' - Ето ме, чужденец съм, елате да ме таковате. В реалния живот, за човек идващ с предварително проучване къде могат да го прецакат и да го 'обръснат' например Белград изобщо не е по-евтин от София. Може да е по-евтин единствено , ако се броят надценките на тарикатите по София. Например жилищата и наемите в София са по-евтини от Белградските. Това, че някой се опитва да помпа цени тук и това нещо е влязло в някаква класация не значи , че реалността е точно такава. Иначе , добре би ило София да е скъп град и да идват само платежоспособни хора, но...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още