IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарци може да останат без жилища заради ипотеки в швейцарски франковe

Обемът на ипотеките във франкове в Унгария се е повишил до 2,2 трлн. форинта през май от 133,8 млрд. форинта в началото на 2005 г.

11:24 | 06.08.10 г. 4
Унгарци може да останат без жилища заради ипотеки в швейцарски франковe

Унгарската учителка Мелинда Наги по принцип не се интересува от финансовите пазари, но напоследък трудно спи заради притеснения за валутните курсове, пише Bloomberg.

Плащанията на Наги по ипотеката й в швейцарски франкове са нараснали почти два пъти след спада на унгарския форинт с 35% спрямо швейцарската валута от 2008 г. насам, което принуждава Наги да чисти къщи и да работи във ферма за пилета, за да не й отнемат жилището.

„По-скоро бих изгорила къщата си, отколкото да я върна на банката“, заявява 43-годишната Наги, която живее в източния унгарски град Хатван. „Каква ще е разликата, ако ида в затвора или остана бездомна?”, пита тя. Месечната вноска по нейната ипотека за 10 млн. форинта се е повишила до 130 хил. форинта (466 евро) от 70 хил. форинта (ок. 250 евро).

Обемът на ипотеките във франкове в Унгария се е повишил до 2,2 трлн. форинта (10,2 млрд. долара) през май от 133,8 млрд. форинта в началото на 2005 г., по данни на централната банка на страната. Необслужваните кредити към местните кредитори като OTP Bank Nyrt, Erste Group Bank AG и Foldhitel es Jelzalogbank Nyrt може да се повишат до дял от 10% от всички кредити до края на годината, прогнозира Томаш Ердеи, президент на базираната в Будапеща Банкова асоциация.

Около 5,4 трлн. форинта, или две трети от общата задлъжнялост на домакинствата, е деноминирана в чужда валута. От тях 82% са в швейцарски франкове.

„Трябваше да викаме по-силно, много по-силно“, заяви пред репортери президентът на централната банка Андраш Шимор на 21 юли. „Още не сме намерили начин да спрем хората да купуват телевизори с плоски екрани с кредити в чужда валута.“

Асоциацията на кредитополучателите в затруднение в Будапеща получава по около 15 хил. обаждания на месец, 10 пъти повече спрямо преди няколко години, казва нейният председател Мариан Ленард.

„Обаждат се хиляди души от средната класа с прилични заплати“, казва Ленард. „Има 2 до 3 млн. души, които идея си нямат как ще направят следващото плащане.”

Правителството обяви мораториум върху процесите за принудително отнемане на имоти до 15 април 2011 г., така че банките не могат да изгонят от жилищата длъжниците, които не си плащат. Кабинетът планира да създаде национална компания за управление на активи, която да събере лошите заеми и да превърне кредитополучателите в наематели, а правителството да е техният хазяин.

Подробности около програмата се очаква да бъдат представени до края на август, каза икономическият министър Дьорд Матолчи в интервю на 2 юли.

В Унгария има над 2 млн. просрочени кредита на домакинства към края на март, включително 100 хил. ипотеки, каза на 7 юли Карой Сас, новият председател на унгарския финансов регулатор Pszaf.

Международният валутен фонд е против ипотечния план, защото излъчва послание, „че има проблеми с унгарските банки“, коментира Кристоф Розенберг, ръководител на мисията на МВФ в Унгария.

Случаят не е такъв, казва той. Поемането на лошите заеми от банките ще подкопае кредитната дисциплина, защото хората ще бъдат изкушени да се откажат да плащат вноските, посочва той. „Съгласни сме, че определени кредитополучатели трябва да получат помощ, но това трябва да се направи по директен и прозрачен начин.”

Междувременно местни банки използват различни модели, за да подпомагат затруднените длъжници – преструктурират заеми, удължават сроковете на падеж и ползват фиксирани валутни курсове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Предлагам направо да се забрани жилищно строителство с качествени материали, за да не може да се прави спекула - всички в еднакви жилища, с еднакви коли и еднакви заплати. При това по-добре да няма свободен пазар на жилища, защото това само дава право на буржоазията да трупа активи и да гнети работническата класа.Да живее революцията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
С жилищните е малко по-сложно - все пак без плазма се живее, но без жилище не. Но и там едно контролирано ограничаване няма да дойде лошо. Защото кредитът все пак не е подарък - който няма пари, получава кредит. Не! Кредитите се връщат и то с лихва. Освен това, кредитите вдигат и цените когато се изсипят неконтролируемо (както се случи) и като така дават предимство на продавачите. Ако се ограничат жилищните кредити цените на жилищата ще станат по-ниски и следователно по-достъпни. Нима това е лошо? Кое е за предпочитане - по-евтини и достъпни жилища без кредити или по-скъпи с кредити? Благодарение на техническия прогрес себестойността на едно жилище вече е достатъчно ниска, че човек да може да си го купи и само със спестявания. Кредитите не правят нищо друго освен да надуват цените (по закона за търсенето и предлагането) от което печелят тесен кръг хора, а останалите губят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Простите хора само прости решения виждат... А защо не забраним жилищните кредити изобщо? Който има пари - купува жилище. Който няма - не купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Още не сме намерили начин да спрем хората да купуват телевизори с плоски екрани с кредити в чужда валута., казал шефът на централната банка.Не са намерили защото не са търсили! Просто забраняват тези кредити и готово. Нали кредитът уж са пари разглеждани като стока. А стоките се купуват с местна валута. Значи и кредитите трябва да се купуват само с местна валута. Или има и по-радикална мярка - пълна забрана на потребителските кредити. Като в Алжир (или Мароко беше, не помня точно). Начини има, ама няма кой да го направи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Ами така е с потребителските и ипотечните кредити. Кредитът - модерното робство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още