IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Американската икономика ще нарасне с 3,2% през 2015 г.

Федералният резерв ще повиши лихвите през юни, показва проучване на Ройтерс

20:52 | 11.02.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Американската икономика ще нарасне с 3,2% през 2015 г.

Американската икономика е напът през тази година да постигне най-добър резултат от десет години насам на фона на бързото укрепване на пазара на труда, което подпомага вътрешното търсене.

Според редовната анкета на Ройтерс сред 82-ма водещи икономисти се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ да се увеличи средно с 3,2 процента през тази година, което ще бъде най-бързият темп от 2005 г. насам.

Икономистите  продължават да имат големи очаквания, независимо че след забавянето на растежа през четвъртото тримесечие икономиката изглежда е продължила да се разраства на по-бавни обороти в началото на 2015 година.

"Възможно е да има няколко възхода и спадове тази година, но основите на икономиката са много здрави и ще продължат да надделяват над външните проблеми. Три процента растеж е напълно постижим", пояснява Райън Суит, старши икономист в Moody's Analytics в Уест Честър, щата Пенсилвания.

Икономическият растеж на САЩ бе подкопан от забавянето на  икономиките в Азия и Европа, което се отразява негативно на  американския износ. В същото време силното понижение на  световните цени на петрола накараха някои сектори да отложат или ограничат капиталовите си разходи.

Повечето икономисти, участвали в допитването, са на мнение, че забавеният световен  растеж и ниската инфлация в резултат на поевтиняването на петрола и слабото търсене са най-големите заплахи за  американския растеж. 

Икономиката добави над един милион нови работни места през последните три месеца, ниво, което бе постигнато за последен път миналата в края на 1997 година. Ключов показател за пазара на труда - броят на търсещите работа за всяка отворена позиция – е на най-ниското си ниво от 2007 г. насам през декември. 

Това ще даде достатъчно увереност на Управлението за федерален резерв (ФЕД) да започне да затяга валутната си политика през второто тримесечие, смятат 36 от анкетираните икономисти. Според 18 от икономистите това ще се случи през септември.

Според резултатите от анкетата инфлацията в САЩ, изключвайки нестабилните цени на храните и енергията, ще достигне 1,7% през 2015 г. и 2% през следващата година. Очаква се потребителската инфлация да се повиши през 2016 г. до 2,2%.   
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
до са с тея разтежи как не са влезли във връзка с извънземните или да отидат и да колонизират и някоя друга планета да им изпият и на тях кво що имат там .....Надминаха галактиката по производство ***, чак в центъра на млечния път им завидяха .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
ше нарасне тя, колко моя ше нарасне с 3.5% толко и техната инокономика .....:)) колко пъти я пренаписаха тая математика вече на по всеки 2-3 месеца им "расте" с по 3.5% .......... от как го чета инвестора треа да са "пораснали" с едно 50% да му се невиди ..... а то е едно голямо нишо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още