IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските промишлени компании с ръст в активността, близо до 3-годишен връх

Данните на Markit показват, че производителите планират да наемат персонал с най-бързия темп от близо три години

12:38 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британските промишлени компании отчитат през май втория по големина ръст в бизнес активността от близо три години, съобщава Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), изготвян от Markit и института CIPS, се понижава до 56,7 пункта през май. С изключение на стойността от април (57,3 пункта), резултатът през май е най-високият от юни 2014 г.

„Въз основа на тези резултати секторът би трябвало да има достатъчно инерция, за да преживее несигурността, генерирана от предсрочните избори и предстоящите преговори за Brexit“, коментира Роб Добсън, икономист в Markit. 

Парламентарните избори се провеждат на 8 юни. В началото на кампанията през април изглеждаше, че премиерът Тереза Мей ще увеличи парламентарното представителство на торите след вота, но последните проучвания показват, че опозиционните лейбъристи свиват преднината на торите.

Данните на Markit показват, че производителите планират да наемат персонал с най-бързия темп от близо три години. Според авторите на доклада компаниите се нуждаят от още служители, за да се справят с новите поръчки и за да увеличат капацитета.

Фирмите, участвали в проучването, отчитат солиден ръст в чуждестранното търсене, а поръчките от вътрешния пазар растат с ускорен темп. Освен това се наблюдава ръст на продукцията и за бизнеса и за потребителите.

Разходите на фабриките за суровини продължават да растат, отразявайки слабата лира и по-високите глобални цени на суровините. Повишението на разходите обаче е по-бавно от преди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още