IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричните поръчки в САЩ спаднаха с 1% през май

По-силното от прогнозираното отстъпление дойде в резултат на слабото търсене на транспорт и електрическо оборудване

17:29 | 02.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Фабричните поръчки в САЩ спаднаха с 1% през май

Новите фабрични поръчки в САЩ са спаднали повече от очакваното през май в резултат на слабото търсене на транспорт и електрическо оборудване – сигнал, че производството в най-голямата икономика в света остава под натиск, пише CNBC.

Американското търговско министерство съобщи в четвъртък, че новите поръчки за промишлени стоки са отстъпили с 1% след ревизирания спад с 0,7% през април. По този начин фабричните поръчки отстъпиха в девет от последните десет месеца.

Икономистите прогнозираха поръчките да се свият с 0,5% през май след спада с 0,4 на сто през април.

Изключвайки волатилните поръчки за транспортни стоки, цифрата отчете покачване с 0,1% през май след спада с 0,1% през април.

Производството, което представлява около 12 на сто от икономиката на САЩ, се бори с натиска на силния долар и по-ниските цени на суровия петрол, които притискат печалбите на мултинационалните корпорации и енергийните фирми.

Съществуват обаче и признаци, че секторът започва да се стабилизира. В доклад от сряда Институтът за управление на доставките показа, че активността в производствения сектор е нараснала до 5-месечен връх през юни. Подиндексът за новите поръчки пък се увеличи за трети пореден месец.

Докладът на търговското министерство показа още, че поръчките на транспортно оборудване са спаднали с 6,5% през май. Тези за електрическо оборудване, уреди и компоненти пък са се понижили с 2,8%.

Същевременно според изследването поръчките на основни капиталови стоки, използвани за изчисляване на разходите за оборудване в брутния вътрешен продукт, бяха ревизирани надолу до 0,1% спад през май вместо на по-рано оповестеното покачване от 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още