IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Германия с най-силния спад от 5 месеца

Сезонно изгладеният износ намаля с 2,1% през януари след рязкото покачване през декември

11:54 | 09.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът на Германия с най-силния спад от 5 месеца

Износът на Германия спадна с най-значителния си темп в последните 5 месеца през януари, охлаждайки оптимизма за перспективите пред най-голямата икономика в Европа. Въпреки това икономистите са на мнение, че слабото евро и евтиният петрол ще помогнат в следващите месеци.

Сезонно изгладеният износ намаля с 2,1% на месечна база след рязкото покачване през декември, показаха данните на Федералната статистическа служба (Destatis). Резултатът остана под консенсусната оценка на анкетираните от Ройтерс анализатори за 1,5% спад. Данните за декември бяха ревизирани до 2,8% ръст от по-рано оповестеното увеличение с 3,4%.

"Това е пауза за износния сектор, но и знак за предстояща слабост на икономиката", каза икономистът в ING Карстен Бржески, добавяйки, че все пак очаква растеж до 0,4% за периода януари-март поради силните продажби на дребно и приличното промишленото производство.

Разходите на домакинствата бяха основен източник на растежа през 2014 г., заедно с възраждащите се инвестиции, въпреки външната търговия, която по традиция е в основата на икономиката.

Правителството очаква икономиката, която нарасна с 1,6% през миналата година, да се разшири с 1,5% през 2015 г. По думите на министъра на икономиката Зигмар Габриел това ще бъде подхранвано основно от потребителските разходи, които са във възход благодарение на ниската безработица, покачването на заплатите и спада на цените на петрола.

Според Стефан Кипар, икономист в BayernLB, перспективите за германските доставки в чужбина са добри. "Слабото евро трябва да увеличи износа. Ниските цени на петрола също са в подкрепа на икономиката и германските износители", отбеляза той.

Разбивката на некоригираните данни показа, че доставките за еврозоната са намалели с 2,8% през януари в сравнение с година по-рано. За целия ЕС пък износът на Германия е спаднал с 0,5%.

Най-новите данни обрисуваха една розова картина на икономиката, което предполага, че БВП може да нарасне значително през първото тримесечие, стимулиран от покачването на доверието на бизнеса и потребителите въпреки известния спад на индустриалните поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още