IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското производство се забавя за пети пореден месец през юли

Според данните на Caixin както общите поръчките, така и тези само от чужбина отстъпват след повишенията месец по-ранно

09:20 | 24.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайското производство се забавя за пети пореден месец през юли

Производствената активност в Китай спада за пети пореден месец през юли, след като износът и новите поръчки намаляха – новина, която показва ясно защо политиците в страната полагат толкова усилия за стимулиране на растежа.

PMI индексът, изготвян от китайската изследователска къща Caixin, която наскоро смени HSBC като доставчик на данни от местния пазар за Markit Economics, намалява от 49,4 пункта през юни до предварителните 48,2 пункта през юли. Резултатите под 50 пункта са сигнал за свиване на активността, докато стойностите над 50 пункта показват експанзия.

Производството продължава да намалява през юли, но с по-бърз темп, отколкото през юни. Общите поръчките и тези само от чужбина също отстъпват след повишенията през шестния месец на годината, предава WBP Online.

Данните показват още, че заетостта продължава да спада през юли, но с по-бавни темпове, отколкото през юни.

Икономиката на Китай ще се разшири с по-бавни темпове през първото полугодие, като пазарът на имоти е в застой и продължава да тежи върху растежа, което накара властите в Поднебесната империя да предприемат всички възможни ходове за смекчаване на твърдо приземяване.

От ноември насам Китайската централна банка понижи лихвените проценти четири пъти, а минималните изисквания за резервите на банките бяха смъкнати два пъти. По този начин правителството се опитва да насърчи растежа в повечето сектори, най-вече в земеделието.

Политиката на облекчаване тепърва трябва да подхрани пълноценно икономическата активност, смята Джулиан Еванс-Причард, икономист в Capital Economics. По думите му властите в Пекин тепърва ще засилват подкрепата си през следващите месеци.

Последните данни от страната бяха малко по-оптимистични, което предполага, че допълнителни мерки в подкрепа на растежа може и да няма в краткосрочен план. През второто тримесечие икономиката на Китай се разшири със 7 на сто на годишна база – точно толкова, колкото през първите три месеца на годината.

Правителството на Китай си постави за цел да постигне ръст на БВП от 7% през тази година. Въпреки това и самите власти признават, че по-големият проблем на страната е заетостта, а не толкова изпълняването на целевия икономически растеж.

Акцентът върху заетостта е част от по-широкия план на правителството за диверсифициране на икономиката, която към момента е водена от износа, към по-значително вътрешно потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още