IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните валутни резерви на Китай се понижават под 3 трлн. долара

Така че достигат най-ниското си ниво от началото на 2011 г.

11:57 | 07.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международните валутни резерви на Китай се понижават под 3 трлн. долара през януари, достигайки най-ниското си ниво от началото на 2011 г., след като юанът отчете най-рязкото си годишно поевтиняване от две десетилетия, съобщава Bloomberg.

Резервите се понижават с 12,3 млрд. долара до 2,998 трлн. долара, сочат данни на Китайската народна банка. Очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха за 3,004 трлн. долара. 

През цялата 2016 г. международните резерви на Китай се понижават с 320 млрд. долара.

Допълнителен спад на най-големите резерви в света може да накара регулаторите отново да затегнат политиката за контрол над отлива на капитали и над трансакциите в чужбина от страна на компании. Неотдавна властите в Пекин въведоха по-строги изисквания за обмена на юани в чуждестранна валута.

Понижението на резервите под психологическата граница от 3 трлн. долара ще увеличи натиска над китайските регулатори да предотвратят допълнително изтичане не резерви“, коментира Раджив Бисвас, главен икономист за Азиастско-Тихоокеанския регион в IHS Global Insight в Сингапур.

През последните месеци изтичането на капитали от Китай се увеличи, тъй като юанът отчете най-губещата си година спрямо долара от 1994 г., поевтинявайки с 6,5 на сто. През първите 11 месеца на годината Bloomberg Intelligence изчислява, че 739 млрд. долара са напуснали страната. Юанът, който се търгува на вътрешния пазар, се възстанови през януари 2017 г. и поскъпна с 1% на фона на по-широко поевтиняване при долара.

Притежанията на Международния валутен фонд, познати като Специални права на тираж, се понижават от 2,24 трлн. през декември до 2,21 трлн. през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още