IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико се изправя пред висока инфлация и очаквания за по-бавен ръст на БВП

Централната банка посочва повишения риск от инфлация заради слабото песо, поскъпналия бензин, несигурността за последиците от политиките на Доналд Тръмп

11:23 | 21.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алехандро Диас де Леон,&nbsp;заместник-управител на Централната банка на Мексико. <em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Алехандро Диас де Леон, заместник-управител на Централната банка на Мексико. Снимка: Архив Ройтерс 

Централната банка на Мексико е изправена пред трудни решения, тъй като се опитва да балансира между скока в инфлацията и очакваното забавяне на икономическия ръст, твърди заместник-управителят ѝ Алехандро Диас де Леон, цитиран от Ройтерс. „Намираме се в изключително сложна обстановка“, казва той.

Диас де Леон посочва повишения риск от инфлация заради слабото песо, поскъпналия бензин, както и заплахата за ръста на несигурността за последиците от политиките на американския президент Доналд Тръмп.

Преди Тръмп да встъпи в длъжност през януари, мексиканското песо поевтиня до рекордно дъно при 22 песо за долар заради заплахите за налагане на мита върху вноса на мексикански продукти.

Валутата се възстанови до известна степен, тъй като Тръмп всъщност не предприе мерки за оттегляне на САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA). Някои трейдъри казват, че пазарът залага, че предоговарянето на NAFTA всъщност няма да удари толкова силно мексиканския износ. 

„Много е прибързано да се каже какъв тип сценарий се крие във валутния курс“, коментира Диас де Леон.

Проучване на Ройтерс от миналия месец показа, че Диас де Леон е считан за най-вероятният наследник на сегашния управител на централната банка Агустин Карстенс. През декември Карстенс заяви, че ще се оттегли от поста в края на юни, за да застане начело на Банката за международни разплащания през октомври.

Централната банка на Мексико повиши основния си лихвен процент с 325 базисни пункта от декември 2015 г., като вдигна ставката пет пъти с по 50 базисни пункта през 2016 г., за да противодейства на срива на песото.

По-рано този месец банката повиши лихвения процент с 0,5 процентни пункта до 6,25%, след като 14-процентовото поскъпване на бензина доведе до инфлация от 4,72% на годишна база – най-високото ниво от над четири години. Целевото ниво на инфлацията е 3% плюс/минус един процентен пункт.

Доходностите по мексиканските лихвени суапове подсказват, че инвеститорите очакват централната банка да повиши основния си лихвен процент с още поне 100 базисни пункта тази година.

Диас де Леон беше предпазлив по време на дискусиите за следващия ход на банката и се придържаше към реториката от последното заседание на банката, че регулаторите ще следят движението на песото и как цените на бензина влияят на инфлацията. Същевременно банката ще следи и паричната политика в САЩ и представянето на мексиканската икономика.

По думите му забавяне в ръста ще понижи вероятността от по-широка инфлация. Oчаква се растежът на БВП в Мексико да се забави от 2,3% през миналата година до около 1,5% през тази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още