IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паритет евро-паунд - не чак толкова далечна реалност

Лирата все още е далеч от историческото си дъно от 98,03 пенса за евро, достигнато при финансовата криза през 2008 г.

15:00 | 22.08.16 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Когато британският бизнесмен Пол Фрамптън обменя пари за семейната ваканция в Тоскана, той остава силно изненадан, че за всяко евро е дал близо един паунд.

„Бях потресен“, казва 41-годишният мениджър в медийна компания, който е платил 97 пенса за едно евро на летище Станстед в Лондон Заради натоварения си график Фрамптъп успява да обмени пари само минути преди полета. „Обменните бюра на летищата за известни с неизгодните си курсове, но това беше равносилно на пладнешки обир“, казва той, цитиран от Bloomberg.

Паритет между евро и паунд би бил действителност, с която търговците на едро, както и британците, пътуващи в чужбина, ще трябва да свикнат още следващата година, ако прогнозите на банката HSBC се сбъднат.

Това би бил първият подобен случай за британската валута. Макар и поевтиняла спрямо еврото с 11% след референдума за Brexit, лирата все още е далеч от историческото си дъно от 98,03 пенса за евро, достигнато по време на финансовата криза през 2008 г. 

Европейският съюз купува близо половината от британските стоки и услуги и решението от 23 юни навреди на валутата, като предизвика опасения за това как Обединеното кралство ще финансира дефицита по текущата сметка в размер на 5,4% от БВП.

Вече има сигнали за последици върху инвестициите, като Vodafone Group е сред компаниите, които обмислят да преместят централите си. От друга страна обаче по-слабата валута прави британския износ по-конкурентен, макар че вреди на туристите, които пътуват извън страната.

„Още преди референдума налице бе въпросът как да се свие дефицитът по текущата сметка“, казва Темос Фиотакис, валутен и лихвен стратег в швейцарската банка UBS, базиран в Лондон. Този месец UBS повтори прогнозата си, че паундът ще достигне паритет с еврото през 2017 г. „Несигурността след вота създава допълнителен натиск“, казва Фиотакис.

Реакцията на Английската централна банка (АЦБ) – понижение на лихвения процент и увеличение на паричното предлагане, също навреди на валутата. Паундът отслабна в онзи петък, когато правителството на Тереза Мей заяви, че вероятно ще задейства процедурата по напускане на ЕС в началото на 2017 г. Към 14:00 часа българско време едно евро се обменя за 0,8635 паунда.

Пол Фрамптън, който има имот на испанския остров Ибиза и редовно превежда пари там от Великобритания, е купил евро на гише на компанията Moneycorp на летището. Директорът за продажбите на дребно в Monеуcorp Трейси Боунс казва, че клиентите на летището плащат повече заради по-високите оперативни разходи. В петък техният курс е бил 99,85 пенса за евро.

Обменните курсове на някои компании вече са над паунд, като някои гишета на летищата Станстед и Лутън са продавали евро за 101 пенса, показва проучване от 17 август на Caxton FX. От компанията Travelex, която присъства на 13 британски летища, казват пред Bloomberg, че миналата седмица курсът на летище Хийтроу e бил 98 пенса за евро.

И макар че паритет между евро и долар вече може да е реалност за някои британски туристи, на пазара на едро ще трябва лирата да поевтинее с над 13%. Цените на договорите за опции посочват, че има 32% шанс това да се случи в рамките на две години. Проучване на Bloomberg сред валутни стратези показва, че те очакват паундът да поскъпне до 83 пенса за евро до края на 2017 г.

HSBC понижи прогнозата си за лирата на 8 август и заяви, че очаква паритет с еврото до края на следващата годината. Според експертите в най-голямата европейска банка лирата ще поевтинее с 16% спрямо долара до 1,10 долара, което е под дъното, достигнато през юли (1,2798 долара за паунд).

„Паритетът ще направи Великобритания по-привлекателна за чуждестранни инвеститори“, казва Дараг Махер, председател на американското звено за валутни стратегии в HSBC, който се е преместил в Ню Йорк през 2015 г. след 16 години в Лондон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 2
4i40
преди 7 години
Щом започнаха да пишат за паритет, значи спада на паунда беше дотук....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Ще загубят и САЩ и Великобритания и Германия. Вече има нови пари, много по сигурни от техните *** на централните им банки, които се събират на съвет и така решават каква глупост - обир да прокарат. Целта им е да съборят китайската пирамида и от Китай да шурнат пари към тях поне за близките 50 години. Няма да стане, защото Китай ще има какво да произвежда и продава и то нещо което всеки жител на планетата ще трябва да си купи тепърва. Освен това китайците ще са много благосклонни към новите пари и ще започнат тяхната масова употреба, на биткойна като му сложиш едно индексче отпред по цялата вече генерирана верига и стават едни нови суперкриптирани пари които никой не може да разбие. Защото блокчайна е генерират от цяла армия компютри. Така че централните банки на въпросните държави ще влязат в цикъл с тенденция към печатане на тоалетна хартия с ликовете на вождовете. Гледай само тероризма как ще изчезне сякаш не го е имало никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
крас
преди 7 години
до 1Германия няма да загуби!Ще загубят колониите й сред която е и бантостана наречен България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
крас
преди 7 години
На 23 юни продадохте СКЪПО на хабдалите които ви повярваха, че БРЕКЗИТ няма да има и КУРСА НА ЛИРАТА ЩЕ СКОЧИ трильони оттази валута!Сега трябва да си ги приберете обратно , но на ТЪНКА ЦЕНА!ЗАТОВА СТЕ СЕ РАЗКВАКАЛИ В ПОРЕДНАТА АКЦИЯ НА ПРИБИРАНЕ НА ПАРИТЕ НА ГЛУПАЦИТЕ!!СЕГА Е МОМЕНТА ДА СЕ КУПУВАТ ЛИРИ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
supertrader
преди 7 години
В Лондон в момента управляват тотални некадърници - бушони, там икономиката вече пада. Няма такъв филм - цените на активите които хората притежават масово и са недвижими на всичко отгоре ..да падат пък икономиката да се подобри. Този филм не са го давали още никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
supertrader
преди 7 години
В Лондон в момента управляват тотални некадърници - бушони, там икономиката вече пада. Няма такъв филм - цените на активите които хората притежават масово и са недвижими на всичко отгоре ..да падат пък икономиката да се подобри. Този филм не са го давали още никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
kloynat
преди 7 години
шараните готови ли са за паритета или плуват по дьното на язовира от форекса ГИ 4АКАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 8
Dr.Justice
преди 7 години
веднъж коментирахме за паунда. Там пак се изказа некомпетентен..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
ivanrog
преди 7 години
То и между евро и долар, трябваше да има паритет още миналата година, но.... И не мога да разбера за еврото търсим ефекта на отслабване, а за паунда и лошо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 22
studioaa
преди 7 години
За пореден път скрита възхвала на брюкселския бордей и това колко голяма загуба би било неговото напускане. Но разбира се нито ред за това, че Великобритания започва преговори 20-на споразумения за свободна търговия с останалия свят, нито дума за това, че британския икономически ръст е около 6 пъти по-висок от този на еврозоната разбира се. А това, че слабия паунд ще доведе до спад на дефицита, а не до неговия ръст както намеквате, защото този спад ще убие голяма част от германския и френския внос. Единствения губещ от brexit е Германия, защото чрез него се създава още една зона с ниски данъци в Европа, а ниските данъци са като магнит за едрия бизнес, който днес плаща цели 30% корпоративен данък във Франкфурт, за сметка на 15% в Лондон. Освен това спадът на жилищния пазар е много положителен, защото той ще улесни достъпа до него на хората от британската средна класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още