IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата в китайската индустрия се повишава до тригодишен връх

Добрите данни за сигнал за стабилизиране в сектора и за по-добри перспективи за изплащане на дълговете

17:14 | 27.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбите на индустриалните компании в Китай се повишават до тригодишен връх и по този начин сигнализират, че производственият сектор продължава да се стабилизира и има по-добри перспективи за изплащането на дълговете си, съобщава Bloomberg.

Печалбата на индустрията се повишава с 19,5% на годишна база през август до 534,8 млрд. юана (80,2 млрд. долара), сочат данни на Националната статистическа служба. Други данни от август показаха, че новите кредити, индустриалното производството, инвестициите във фиксирани активи се представят по-добре от очакванията.

Ръстът на индустриалната печалба е задвижван основно от цените на суровините и бума на имотния пазар, което е в унисон с възстановяващите се производствени цени, чието изменение тази година ще бъде положително“, коментира Реймънд Йънг, икономист за Китай, Хонконг, Макао и Тайван в австралийската банка ANZ. “По-високите печалби показват, че компаниите са по-способно да изплащат дълговете си“, посочва той.

Редица икономисти повишава прогнозите си за БВП на Китай през 2016 г. заради повечето доказателства, че фискалните стимули са подпомогнали възстановяването на икономиката.

Силният ръст на продажбите, възстановяващите се цени и понижаващите се разходи допринасят за повишението на печалбите“, посочват от статистическата служба. Експретите все пак казват, че търсенето в страната и чужбина е все още слабо. „Въпреки че ръстът през август е силен, той до голяма степен се дължи и на ниската база за сравнение от миналата година“, казват още от службата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още