IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Китай се ускорява през третото тримесечие

Индексът на бизнес доверието е достигнал 51,2%

14:04 | 18.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Доверието сред китайските предприемачи продължава да се ускорява, съобщи Китайската централна банка, цитирана от ВВС.

Проучване на Централната банка на Китай показа, че индексът на бизнес доверието се е ускорил до 51,2% през третото тримесечие.

Това е с 2,2 процентни пункта по-високо спрямо второто тримесечие.

Индустриалното производство и продажбите на дребно отчетоха по-бърз ръст от очакваното през август на фона на силния пазар на жилища и държавните разходи за инфраструктура.

Втората най-голяма икономика в света изгуби част от инерцията си тази година, след като навлезе в период на приспособяване.

Китай се опитва да трансформира икономиката си от заводи и износ към местно потребление.

Международният валутен фонд (МВФ) очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай да се разрасне с 6,6% тази година, което е почти на долната граница на официалната прогноза на страната за растеж между 6,5% и 7%.

Междувременно отделно проучване на централната банка показа, че индексът на доверието сред банкерите се е ускорил до 46,5% през третото тримесечие, с 2,8% по-бързо от периода между април и юни.

Проучването показа още, че един на всеки пет банкери вярват, че паричната политика ще бъде сравнително хлабава през четвъртото тримесечие на тази година.

Китайската централна банка намали лихвените проценти шест пъти през последните 22 месеца и понижи обема на паричните резерви на банките.

Трето проучване на централната банка от уикенда показа, че 53,7% от домакинствата вярват, че разходите за жилища са „неприемливо високи“, което с 0,3 процентни пункта повече спрямо второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още