IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно и индустриалното производство в Китай надминаха очакванията

Инвестициите от друга страна успяват да избегнат допълнителен спад

11:32 | 13.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Няколко индекса, следящи различни сфери на китайската икономика, надминаха очакванията за месец август. И потреблението, и индустриалното производство в Поднебесната империя се радват на леко повишение, а пък инвестициите успяват да избегнат допълнителен спад, съобщава Financial Times.

Индустриалното производство се повишава с 6,3% на годишна база през осмия месец на годината, сочат данните на Националната статистическа служба. Така секторът отчита ускорение на ръста, който през юли беше 6 на сто, и същевременно надминава леко очакванията за 6,2% повишение.

Тежката индустрия генерира около една трета от БВП на Китай според изчисления на статистическата служба от 2014 г. Този дял се свива, но все още е съществена част от икономиката. Потребителските разходи би трябвало да заемат мястото на тежката индустрия. Продажбите на дребно в Китай растат с 10,6% на годишна база през август, което е над очакванията, както и над стойността от юли (10,2%).

Инвестициите във фиксирани активи в градовете, които са показател за дългосрочните разходи, нарастват с 8,1% от началото на годината до август спрямо същия период миналата година. Темпът е същият като този през юли, надминавайки очакванията за 7,9% ръст.

Макар че широкият измерител не се понижава, ръстът на държавните разходи се забавя с 0,4 процентни пункта до 21,4% на годишна база през периода януари – август 2016 г. Ръстът на частните инвестиции остава без промяна на ниво 2,1% през съотвения период.

Отделни данни на Министерството на финансите показват, че правителствените разходи в Китай се повишават с 10,3% на годишна база през август, което е голям скок на фона на повишението от 0,3% през юли. Държавните приходи растат с 1,7% през август след 3,3-процентово повишение през юли.

В своето изявление финансовото министерство посочва, че натискът в низходяща посока над икономиката ще продължи още известно време. Ведомството не е оптимистично настроено заради слабото представяне на фабриките и отслабващия ефект на предприетите мерки.

Графика: Financial Times

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още