IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се ускорява през август

Продажбите обаче продължават да се забавят заради локалните ограничения с цел овладяване на силния ръст на цените на жилищата

10:39 | 13.09.16 г.
<p>
	Жилищна сграда в процес на строителство в град Чънджоу.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Жилищна сграда в процес на строителство в град Чънджоу. Снимка: архив, Ройтерс

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай леко се ускорява в периода януари-август, предава Ройтерс, като се позовава на данни на китайското национално статистическо бюро. Това предполага, че инвеститорите в имоти в страната все още се надяват на ръст на пазара въпреки рестрикциите, които през последните месеци въвеждат местните власти в много от градовете, отбелязва информационната агенция.

Инвестициите в имоти отчитат ръст от 5,4% през първите осем месеца на годината, показва статистиката. В периода януари-юли беше отчетен ръст от 5,3%, припомня информационната агенция. Само през август инвестициите в имоти в Китай се увеличават с 6,2% на годишна база. За юли увеличението беше 1,4%.

Същевременно обаче ръстът на общия обем продажби, изразен в реализирани площи, се забавя до 25,5% спрямо 26,4% за първите седем месеца на годината, сочат още данните.

Опитът за възстановяване на инвестициите в сектора ще има положителен принос за икономическия растеж на Китай през тази година, коментира Ма Сиаопин, икономист в инвестиционната банка HSBC.

Агенцията припомня, че секторът на имотите директно влияе върху над 40 индустрии и се счита за ключов икономически двигател.

Силното възстановяване на сектора на имотите заради правителствените стимули подкрепи повече от очакваното общата икономика на Китай през първото полугодие. Това обаче доведе и до силен ръст на цените на жилищата на определени, предпочитани пазари. Затова и местните власти най-вече в по-големите градове, но и в някои по-малки, въведоха локални ограничения, за да овладеят балона.

Най-малките населени места обаче все още не могат да се справят със свръхпредлагането. Властите в тези по-малки градове обмислят да приемат стимули, така че да насърчат сделките с имоти и да раздвижат местната икономика.

Централната банка на Китай също изразява притеснения заради ситуацията на пазара на имоти в страната и предупреждава, че властите бързо трябва да се справят с дисбаланса. Институцията нееднократно е изразявала и опасенията си заради прекомерната задлъжнялост на строителните компании, които продължават да трупат нови дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още