IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия усложнява достъпа до биткойни

Сайтове, предлагащи криптовалути като биткойн, ще бъдат блокирани в бъдеще, заяви заместник-председателят на централната банка

16:29 | 10.10.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия възнамерява в бъдеще да ограничи достъпа до цифровата валута биткойн. Интернет сайтове, предлагащи криптовалути като биткойн, ще бъдат блокирани в бъдеще, заяви заместник-председателят на централната банка на Русия Сергей Швецов, цитиран от DPA.

"Не можем да осигуряваме пряк и лесен достъп на дребните инвеститори до такива съмнителни инструменти", обясни той.

Съобщението предизвика краткотраен срив на курса на киберпарите. Тази сутрин курсът все пак се върна на ниво над 4800 долара, докато непосредствено след съобщението на руската централна банка той временно се срина с над 600 долара. Подобен срив имаше през септември, когато Китай забрани издаването на нови криптовалути.

Руските власти съобщиха oще през миналия месец, че ще регулират използването на криптовалути от руски граждани и фирми. Зад дигиталните валути засега не седят правителства и централни банки - тяхната цена се определя само от търсенето и предлагането. Парите се генерират от потребители, чиито компютри изчисляват изключително сложните за тази цел алгоритми. 

Биткойн също е в центъра на вниманието поради твърдения за измами, фалити на борси и подозрения за пране на пари и финансиране на терористични организации. Едва в края на юли стана известен случай с 38-годишна руския, която с цифрови валути е препрала 3,4 милиарда евро за престъпни организации.

Със създаването на биткойна през 2008 г. за първи път бе изградена електронна форма на пари в брой, с която централните качества на банкнотите и монетите може да се трансферират в дигиталната епоха – директна и мигновена обмяна между потребители, без при това да трябва да разкриват идентичността си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 6 години
само да не се окаже обратното. щото САЩ ако няма с кого да воюват може и да изпаднат в депресия, че и дори във фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
vankata89
преди 6 години
За тези които се кефят на казармите и комунизма в най - върлата му форма кажете честно къде бихте предпочели да живеете в Северна или Южна Корея :D. Имам чуфството че ако поради някаква причина САЩ изчезне от картата на земята тези в Северна Корея няма да имат за какво да живеят и ще се самоубият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
vankata89
преди 6 години
Otka4eni reformatori я кажи кои са тези които трябва. Прилича ми на теория на конспирацията. Аз мога да ти кажа конкретно държави където правителствата са им копумпирани и некадърни и не са им виновни нито САЩ нит ЕС нито Русия ами само собствената им некадърност. Плюс това биткойна е отворен протокол и всичко се знае който се мисли за много умен ми да вземе да го хакнеи да направи пари :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Биткойна са го направили много труден за контролиране за такива като теб, а не за този който трябва. Но ти това изобщо не го схващаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 19
vankata89
преди 6 години
Как пък все на диктаторите някой друг им е виновен. Пример Венецуела с мега хипер инфлацията. Мадуро вместо да каже аз съм некадърен и не ставам вика САЩ са виновивни. Хубавото на биткойн е че е много труден за контролиране. Той ако беше лесен дикторите нямаше да ги е страх от него. В белите държави пък няма защо да се страхуват от него тай като доворието например в долара или еврото е много по - голямо отколкото в биткойна. Ама я питай венецуелците колко вярват в боливара и какво доверие може да се има на банките там. Има хора оцеляващи във Венецуела благодарение на етериум валута подобна на биткойна но може да се копа смислено само с хубави видео карти. Имам съвсем малко биткой около $100 към днешния курс изкопан от компа ми от преди доста време. И аз не бих сложил много пари в биткойн но му се кефя а и не обичам забраните. Защо през комунизма много мъже са искали да имат дълги коса. Защото е било забранено. Сега почти никой мъж няма да видиш с дълга коса въпреки че не е забранено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
michaelis12
преди 6 години
аааа не бе те да не са гъдулки, да им източат мангизите и на китайците също .... :)) тия манджи от миналите абитюренски балове, че било децентрализирано, че лимитирано, че нямало контрол и т.н остай ти тва само за наше балламурници важи щом китайците и тия го цакат значи има пръст някой външен враг в тая щуротия, който не им мисли доброто ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 20
vankata89
преди 6 години
Да както винаги комунистите, диктаторите и банановите републики мислят "най - доброто" за своите граждани :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още