IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на БВП на САЩ бе ревизиран надолу

Икономическият растеж през последното тримесечие бе преразгледан от 2,6% на 2,2%, но надмина очакванията на анализаторите

16:49 | 27.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на БВП на САЩ бе ревизиран надолу

Икономическият растеж на Съединените щати бе ревизиран леко надолу, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с годишен темп от 2,2 на сто през последното тримесечие на 2014 година, сочи втората оценка на министерството на търговията. Според предишната оценка растежът бе 2,6 на сто.

Същевременно потребителските разходи, които формират около 70 на сто от американската икономика, са скочили с 4,2% за периода октомври-декември 2014 г. (спрямо първата прогноза за ръст от 4,3%) благодарение на засилването на пазара на труда и понижението на цените на горивата. 

През четвъртото тримесечие на 2014 г. инвестициите на бизнеса са забавили ръста си до 0,9% на годишна база, след като първата оценка бе за ръст от 1,9%, а през предходното тримесечие записаха увеличение от 7,7%. 

Въпреки това обаче икономическият ръст е по-висок от очакванията на анализаторите, чиято средна оценка бе за ревизия до 2,1 на сто. Консенсусната прогноза на 83 икономисти, анкетирани от Bloomberg, бе за ръст от 2 на сто. През третото тримесечие растежът на най-голямата световна икономика достигна 5 на сто.

„Днешните данни за ръста на икономиката може да засилят съмненията за евентуална спирачка пред щатската икономика“, заяви анализаторът от CMC Майкъл Хюсън.

„Икономиката функционира доста добре“, казва от своя страна Скот Браун, главен икономист в Raymond James & Associates Inc., който коректно е предсказал ревизирания ръст. „Свидетели сме на по-добър ръст на работните места и на спад на цените на горивата, от който печелят потребителите и малкият бизнес, и който ще помогне за насърчаване на ръста“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
eboyanov
преди 9 години
не ми казвай че си онзи Атанаско от Дарик финанс коментатора????!!!???Неееее, ако си ти, наистина неееееее!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
През 2008г. БВП на САЩ е около 10 трилиона а сега е 18 трлн. тоест на какво се дължи и какво причинява това на Земята на хората Системата на постоянен растеж е грешна,абсурд и защото Земята е затворена система Доклада на ООН е грешен - http://***.greentech.bg/?p=21201 - 50 трилиона са но до 2030год. тоест 6% от световният БВП на година трябва да се инвестира в определени неща за да се избегне енергийната и екологична катастрофи ,и съм обяснил защо е грешен - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231И за глобалното затопляне съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Фелипе Калдерон, бивш мексикански президент и ръководител на Световната комисия по икономика и климат.''- http://***.greentech.bg/archives/55447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още