IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на канадската икономика се е ускорил до 0,9% през първото тримесечие

На годишна база е отчетен растеж от 3,7 на сто, което отговаря на средната прогноза на анализаторите

21:50 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растежът на канадската икономика през първото тримесечие се е ускорил до 0,9 на сто спрямо предходните три месеца и до 3,7 процента на годишна основа, обяви днес статистическият институт на Канада, цитиран от AFP.

През четвъртото тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт се увеличи с 0,7 на сто спрямо предишното тримесечие.

Годишният темп от 3,7 процента съответства на средната прогноза на анализаторите. Канадската статистика прави сравнение със САЩ, чиято икономика нарасна с 1,2 процента на годишна основа през първите три месеца на годината.

Статистическата служба освен това е преразгледала във възходяща посока оценката си за третото и четвъртото тримесечие на 2016 година - съответно до 4,2 и 2,7 процента растеж на годишна основа.

През първите три месеца на 2017 г. икономиката е била стимулирана от потреблението на домакинствата, с особено увеличение на покупките на автомобили, както и от разходите на компаниите, които са преминали на зелена територия, след като през осем от последните девет тримесечия се свиваха.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още