IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разследва връзките на Apple със звукозаписни компании

Комисията се опасява за възникването на практики, ограничаващи безплатните стрийминг услуги

18:10 | 02.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) проучва отношенията на Apple със звукозаписните компании и тези за дигитална музика в опит да открие дали те не се опитват да ограничат незаконно безплатните конкурентни услуги, които предлагат реклами, пише Financial Times.

Комисията се опитва да открие повече подробности от няколко музикални лейбъла и фирми, предлагащи музикален стрийминг за техните споразумения с Apple, докато производителят на iPhone се готви да пусне своя собствена стрийминг услуга това лято.

ЕК е загрижена, че Apple би използвала влиянието и връзките си, за да накара звукозаписните компании да оставят на заден план конкуренти като Spotify, които разчитат на лицензирането на каталозите на лейбълите.

Събирането на информация е едва първата стъпка от разследването, но ако Европейската комисия открие нещо нередно, тя може да изиска промени в бизнес практиките и да наложи солени глоби.

Представителите на Apple и EK не са били открити веднага за коментар по случая.

Миналата година Apple беше глобена с 450 млн. долара във връзка с обвинения в заговор с петима издатели за повишаване цените на електронни книги.

Базираната в Калифорния компания придоби Beats Music за 3 млрд. долара, докато пазарът се насочва все повече от свалянето на музика от интернет към новото поколение абонаментни и стрийминг услуги.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още