IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft е платила 140 млн. долара на Китай заради укриване на данъци

Компанията е прехвърляла печалбите си от Китай към подразделението си в САЩ

15:31 | 26.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай е удържал около 140 млн. долара под формата на данъци от Microsoft Corp. в рамките на първото голямо дело за укриване на данъци в страната, докато регулаторите оказват все по-голям натиск върху американските компании, които правят бизнес там, предава Ройтерс.

Фирмата е избягвала данъците като е прехвърляла големи печалби от своето подразделение в азиатската страна към това в САЩ. 

Според статия, публикувана от китайската официална информационна агенция Синхуа, неназована американска компания трябва да плати на правителството на Китай 840 млн. юана (137 млн. долара) просрочени данъци и лихви, както и по повече от 100 млн. юана допълнителни данъци годишно в бъдеще.

Текстът посочва, че става дума за компания, чието име започва с „M” и е една от 500-те най-големи фирми в света. Тя има изцяло притежавано от нея дъщерно дружество в Пекин, което стартира дейността си през 1995 г. Microsoft е единствената компания, която отговаря на това описание, допълва Ройтерс.

Базираната в Редмънд, Вашингтон, компания, не е потвърдила слуховете, но и не отрича, че става дума за нея.

„През 2012 г, данъчните власти в Китай и САЩ се договориха за сключването на двустранно ценово споразумение по отношение на операциите на Microsoft в Китай“, посочва говорителят на технологичната компания в имейл.

Според годишния доклад за фискалната 2014 г. oбщата ефективна данъчна ставка на Microsoft e 21%, което е доста под стандартната ставка от 35% за американски компании.

Плащането на данъците е последният от серията проблеми на Microsoft в Китай, където компанията е разследвана от антимонополните регулатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още