IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облакът на Microsoft не успява да компенсира проблемите на пазара на компютри

Два от трите основни бизнеса на компанията са генерирали по-ниска оперативна печалба от очакваното за тримесечието

10:05 | 22.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Microsoft отчете резултати за тримесечието до 31 март, които не оправдаха очакванията на анализаторите, разкривайки, че нейният облачен бизнес не може да компенсира забавянето на пазара на персонални компютри, предава Ройтерс.

Акциите на компанията се потопиха с 5% в следборсовата търговия до цена от 52,92 долара за брой.

Два от трите основни бизнеса на Microsoft са генерирали по-ниска оперативна печалба. Най-голям е спадът в подразделението за умни облачни решения, което включва бизнеса с облачната услуга Azure, както и традиционен софтуер за сървъри. Въпреки че приходите на Azure се увеличават повече от два пъти, тези на подразделението скачат само с 3%.

"Бихме се радвали, ако имаше 7 до 9% растеж", коментира Дан Морган, портфолио мениджър на Synovhs Trust, която притежава акции от Microsoft.

Като цяло тримесечните приходи на базирания в Редмънд, Вашингтон, софтуерен гигант са спаднали до 20,53 млрд. долара от 21,73 млрд.

Нетната печалба на компанията за третото тримесечие, което приключи на 31 март, е спаднала до 3,76 млрд. долара, или 47 цента на акция, от 4,99 млрд. долара, или 61 цента на акция, година по-рано. Компанията отчасти обвини по-високите от очакваното данъчни плащания, които са довели до по-слаба нетна печалба.

Коригираните приходи са достигнали 22,08 млрд. долара и се доближават до очакваните от анализаторите 22,09 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S. Като се изключат някои еднократни елементи, Microsoft е спечелила по 62 цента на акция. Средната прогноза на анализаторите беше за печалба от 62 цента на акция.

Оперативната печалба на бизнеса за производителност и бизнес процеси, който включва Office софтуера, е спаднала със 7 на сто. Приходите на подразделението са скочили с 1% до 6,5 млрд. долара.

Но оперативната печалба на най-голямото подразделение на Microsoft - More Personal Computing, което включва операционната система Windows, устройствата Surface и конзолната игра Xbox, е скочили с 57% спрямо година по-рано до 1,65 млрд. долара. Подобряването на маржа на печалбата е задвижвано от по-ниските разходи за бизнеса със смартфони, който компанията сви значително миналата година, както и на продажбите на преносимите устройства Surface.

Приходите са скочили с 1% до 9,46 млрд. долара през фискалното тримесечие. Същевременно продажбите на персонални компютри спаднаха с 11,5% през същия период, сочат данни на IDC.

Приходите на интелигентния облачен бизнес и на продукти като сървърния софтуер, който не е свързан с облака, са нараснали с 3,3% до 6,1 млрд. долара през отчетния период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още