IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боб Дилън получи Нобеловата награда за литература

Малцина очакваха, че академията ще предприеме подобна стъпка

16:07 | 13.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският певец Боб Дилън получи Нобеловата награда за литература за 2016 г., съобщава BBC.

75-годишната музикална легенда получи приза за “създаването на нови поетични изрази в рамките на голямата американска традиция в песните”.

Певецът, който също така е художник и актьор, е първият автор на песни, който печели престижната награда. Изпълнителят, който заема сценичното си име от поета Дилън Томас, е първият американец, който получава приза, откакто писателката Тони Морисън беше отличена през 1993 г.

Сара Даниус, секретар на Шведската академия, заяви, че Дилън е избран, защото е “велик поет в аглоезичната традиция”. Пред репортери тя подчерта, че от 54 години Дилън преоткрива непрестанно себе си, като постоянно си създава нова идентичност.

Отдавна се говори, че Боб Дилън може да получи наградата, но малцина очакваха акдемията да разшири обхвата до жанрове като фолк рок музиката.

Дилън, чието истинско име е Робърт Алън Цимерман, е роден през 1941 г., а музикалната му кариера започва през 1959 г. Тогава той свири в кафенета в Минесота. Голяма част от най-прочутите му творби са от 60-те години, когато става неформален разказвач на проблемите на Америка.

Песни като “Blowin’ in the Wind” и “The Times They are A-Changin” се превръщат в химни на движенията срещу войната и за гражданските права.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още