IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрите резултати на Starbucks успокоиха инвеститорите

Компанията се радва на по-голям растеж от очакваното и добри постижения в Северна и Южна Америка

15:51 | 24.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Starbucks Corp. обяви в четвъртък, че нейните магазини за кафе в Северна и Южна Америка са отбелязали по-голям растеж от очакваното, благодарение на по-големите продажби на сандвичи за закуска, обяд и нови напитки като Flat White, предава Ройтерс.

Добрите резултати за тримесечието на най-голямата верига кафенета в света помогнаха за разсейването на притесненията, че растежът ѝ отслабва, а акциите на компанията поскъпнаха с 5,4% до 52,12 долара по време на късната търговия.

Starbucks, която обогатява менюто си с храна, бира и вино, чаени напитки, плодови и зеленчукови смутита, планира да започне да предлага доставки в Ню Йорк и Сиатъл през тази година.

Базираната в Сиатъл компания обяви още, че разширява мобилните си поръчки и разплащания след успешното им тестване.

Тези усилия идват след като американски вериги ресторанти – от McDonald's до Panera Bread – се насочват към технологиите, надявайки се те да им помогнат да увеличат продажбите си, да направят услугите им по-бързи и да достигнат до по-младите потребители.

Продажбите на Starbucks в търговските ѝ обекти, отворени от поне 13 месеца, в региона на Северна и Южна Америка са се увеличили със седем на сто през второто фискално тримесечие, което приключи на 29-и март. Анализаторите, до които се допита Consensus Metrix, очакваха ръст от 5,1%.

Регионът, който включва САЩ, Канада и Латинска Америка допринася за по-голямата част от приходите на Starbucks.

Броят на посещенията в заведенията на компанията в тази част на света намаля през последната година и половина, което накара някои инвеститори и анализатори да се притесняват, че компанията се фокусира предимно върху храната, което забавя значително услугите ѝ.

Нетната печалба на Starbucks за тримесечието нараства с 16% до 494,9 млн. долара, или 33 цента за акция. За сравнение през предходното тримесечие тя беше 427 млн. долара. Общите приходи нарастват с около 18% до 4,56 млрд. долара.

Въпреки че компанията заяви, че силният долар ще засегне приходите и печалбата ѝ, Starbucks запазва прогнозата си за ръст от 16-18% в приходите за годината, както и за печалбата си за годината – между 1,55 и 1,57 долара за акция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още