IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Бумът на пазара на изкуство като предупреждение за инвеститорите

Има ли връзка между рекордните продажби на произведения на изкуството и фондовия пазар?

17:38 | 19.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световният пазар на изкуство достигна нови висоти миналата седмица с продажби за рекордните 2,7 млрд. долара, а една картина на Пикасо беше продадена за 179,4 млн. долара – най-високата цена за произведение на изкуството на търг.

На фона на притесненията за здравето на щатския фондов пазар (вчера бяха достигнати нови рекорди), които се засилват все повече, лудостта на търговете на аукционните къщи изглежда съживява идеята, че може би достигаме върха на сегашния пазарен цикъл, пише Bloomberg.

Джейсън Гьопферт, президент на Sundial Capital Research, анализира връзката между рекордните продажби на произведения на изкуството и фондовия пазар.

Графика на Гьопферт показва едногодишната плъзгаща се сума на най-големите 62 продажби на изкуство (коригирани спрямо инфлацията, така че всичко е отразено в долари от 1986 г.)

Видно от неговите примери, се наблюдава тенденция цените на акциите да изпитват натиск в месеците след големи рекорди при продажбите на произведения на изкуство.

Други са на различно мнение.

Според един от авторите на Bloomberg, Бари Ритхолц, пазарът на изкуство остава доминиран от световния елит и високите цени, които хората от него са склонни да платят, всъщност не казват нищо за фондовия пазар.

„В света има над 7 млрд. души. Колко от тях могат да си позволят близо 200 млн. долара за картина на Пикасо? В света има около 2300 милиардери. Горе-долу те определят размера на този пазар. Това означава, че рекордните продажби на търговете на изкуство може и да говорят нещо за малкия свят на свръхбогаташите, но информационната им стойност няма голямо значение за пазарните настроения. Така че не изпадайте в паника все още“, коментира Ритхолц.

Според президента на Financial Insyghts Питър Етуотър обаче глобалният елит е показателен за по-широкия пазар: „Желанието на Ритхолц да представи купувачите на скъпо изкуство като малка подгрупа от инвеститори, които не са представителни за „тълпата“, е напълно наивно... Купувачите на изкуство – независимо дали пряко или чрез корпорации, частни фондове, хедж фондове или взаимни фондове, контролирани от тях, са днешният пазар“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още