IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Картина на Ротко бе продадена за 46,5 млн. долара

Търгът на Sotheby's постави няколко рекорда в съвременното изкуство

11:40 | 13.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Картина на Марк Ротко бе продадена за 46,5 млн. долара на търг на Sotheby's в Ню Йорк, където бяха поставени няколко рекорда, включително за творба на германския художник Зигмар Полке, съобщава Business Insider.

Произведението на Ротко беше предварително оценено на стойност между 40 и 60 млн. долара. Това бе една от най-добрите творби, представени на търга за съвременно изкуство, който включваше и „The Ring” на Рой Лихтенщайн. Sotheby's очакваше, че картината ще се продаде за около 50 млн. долара, но в крайна сметка бе купена за 41,69 млн. долара.

Няколко други художника обаче поставиха рекордни продажби, включително Полке. Неговата картина "Dschungel" бе продадена за 27,12 млн. долара, което е три пъти повече от предишна негова картина и с 7 млн. повече от предварителната оценка.

Огромната картина „Riot“ на Кристофър Уул беше продадена за 29,93 млн. долара, като предварителната оценка беше за цена между 12 и 18 млн. долара – рекорд за жив американски художник. Sotheby's продаде и няколко творби на Анди Уорхол за общата сума от почти 30 млн. долара.

В понеделник творбата на Пикасо „Жените на Алжир“ бе продадена за рекордните 179 млн. долара. Според Christie's това е най-скъпото продадено на търг произведение на изкуството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още