IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската Asahi иска да придобие брандовете Peroni и Grolsch за 2,55 млрд. евро

Компанията се опитва да разшири международното си присъствие, за да насърчи растежа си

17:58 | 10.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Японската пивоварна компания Asahi съобщи в сряда, че е отправила оферта за закупуването на брандовете Peroni и Grolsch на SABMiller за сумата от 2,55 млрд. евро. Със сделката японската компания се опитва да компенсира слабия си растеж у дома, коментира Ройтерс.

Продавачът Anheuser-Busch InBev цели да си осигури антитръстово одобрение за придобиването за над 100 млрд. долара на SABMiller, договорено миналата година.

Asahi е най-голямата пивоварна компания в Япония с пазарен дял от 38%, но производителят се стреми към растеж извън страната, тъй като намаляващото население и засилващата се популярност на виното в Япония натежават върху продажбите на бира през последните две десетилетия.

„Чрез това предложено придобиване Asahi цели да разшири платформата си за растеж в Европа и да стане глобален играч с отличителна позиция“, казва Asahi в свое изявление.

Офертата се състои от парични средства и покриване на дългове, които ще се изплатят след одобрение на сделката между AB Inbev и SABMiller от Европейската комисия, която действа като антитръстов орган на 28-членния Европейски съюз.

Asahi и AB InBev заявиха, че започват процеси за обмяна на информация за служителите и консултации. AB InBev е договорила период на изключителни права с Asahi по време на този период.

Сред другите компании, които по-рано отправиха оферти за бирите Peroni и Grolsch, бяха американската компания за дялово инвестиране KKR & Co, Fraser and Neave, която е част от Thai Beverage, и европейските компании PAI Partners и EQT Corp.

AB InBev вече договори продажбата на мажоритарния дял на SABMiller в американското дружество MillerCoors на базирания в Денвър партньор в дружеството Molson Coors за сумата от 12 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още