IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SABMiller пострада заради срива на някои валути

Приходите спадат вследствие на обезценката на валутите на развиващите се пазари, на които производителят на бира е активен

19:00 | 21.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малко преди сливането си с Anheuser Busch вторият по големина в света производител на бира SAB Miller обяви, че се е възползвал от топлото време и е продал повече бира. Продажбите като обем през трите месеца до декември са скочили с 4%, обяви компанията в четвъртък.

Същевременно концернът, който продава бира с марките Pilsner Urquell, Grolsch и Peroni, е успял да наложи и известно увеличение на цените.

Нетните производствени приходи, в които влизат акцизни и други данъци, спадат с 8% през четвъртото тримесечие, или по-рязко от срива от 5% година по-рано, след като ключови за SABMiller валути са се обезценили спрямо долара. Без валутните ефекти приходите нарастват със 7% през трите месеца, приключващи на 31 декември 2015 г., в сравнение с ръст от 4% за същия период година по-рано.

Множество фирми, които имат експозиции към развиващите се пазари и отчитат финансови резултати в щатски долари, пострадаха в последно време, тъй като много валути се обезцениха спрямо долара. През последните няколко месеца на 2015 г. южноафриканският ранд, колумбийски песо, танзанинският шилинг и анголската кванза се обезцениха с повече от 20%, а полската злота и кенийският шилинг се обезцениха с повече от 10%, отбелязват цитирани от Wall Street Journal анализатори на Berenberg.

SABMiller е в процес на придобиване от страна на AB InBev за 100 млрд. евро, което би било четвъртата по големина сделка в света, като тя може да бъде приключена през втората половина на годината. Компанията бе принудена да продаде част от бизнеса си в САЩ и Европа, за да получи разрешение за сделката от регулаторите. За продажба са обявени и европейските марки Grolsch и Peroni. Засега обаче не е ясно какво ще се случи с 49-процентния дял в съвместното дружество в Китай, което произвежда Snow, най-големият бирен бранд по обем.

Ако сливането на лидера Anheuser Busch, който произвежда и Beck's, Budweiser и Corona, с втория по големина производител бъде разрешено, то всяка трета бира в света ще е произведена от новия гигант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още