IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AB InBev възнамерява да погълне SAB Miller

Общата компания би имала пазарна капитализация от 250 млрд. долара

17:08 | 16.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата в света пивоварна група Anheuser-Busch InBev от Белгия възнамерява да стане още по-голяма, като придобие своя конкурент SABMiller. AB InBev има намерение да направи оферта за поглъщане на втория по големина производител, обявиха двете компании, цитирани от Ройтерс.

Засега все още няма официална оферта, а на членовете на Управителния съвет на SAB Miller не са известни подробности, съобщи базираният в Лондон и Йоханесбург концерн. Ето защо не е ясно и колко точно предлага лидера за конкурента си. От своя страна AB InBev остави отворена опцията в крайна сметка да не предостави конкретна оферта. Все още „нищо не е съвсем сигурно“.

За пазара на бира едно евентуално сливане би имало огромни последствия. Общата компания би имала пазарна капитализация от 250 млрд. долара по изчисления преди обявяването на плановете.

Малко след обявяването на намерението курсовете на акциите се покачиха стабилно. В Лондон книжата на SABMiller поскъпнаха с 23%, а тези на AB InBev - със 7,4 на сто в Брюксел.

AB InBev произвежда бири като Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's и Franziskaner.

Белгийският концерн със седалище в Льовен бе създаден през 2008 г. от сливането на белгийско-бразилската група InBev с американския Anheuser-Busch. Към SAB Miller принадлежат марки като Pilsner Urquell, Miller и Grolsch.

Още през миналата година имаше слухове за добра оферта от страна на AB Inbev за SAB Miller. Тогава се обсъждаше сумата от 122 млрд. долара. SAB Miller се опита да се подсили с придобиване на холандската пивоварна Heineken – третият по големина в света производител. Heineken обаче не прие предложението. 

Концентрацията на глобалния бирен пазар е многогодишна тенденция, която се засилва през последните години. Топ 4 на пазара контролират вече над половината от общия пазар. Ето защо двете водещи компании ще се сблъскат с доста препятствия преди евентуално сливане, като сделката ще трябва да бъде одобрена от редица регулатори. Освен това AB Inbev ще бъде принудена да продаде редица свои участия в САЩ, за да получи одобрението на властите. 

Повече по темата - в коментара на Bloomberg:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Задължителен шорт! Тази сделка е икономически невъзможна и за двете страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още