IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уан Дзиенлин си извоюва титлата "най-богат човек в Азия"

Председателят на китайския конгломерат Dalian Wanda успя да изпревари по богатство Джак Ма и Ли Кашин

11:09 | 05.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Уан Дзиенлин.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Уан Дзиенлин. Снимка: архив Ройтерс

Уан Дзиенлин, председателят на китайския конгломерат Dalian Wanda, надмина основателя на Alibaba Джак Ма и хонконгския магнат Ли Кашин по богатство, превръщайки се в най-богатия човек в Азия. Неговото нетно състояние е в размер на 38,6 млрд. долара, сочат последните статистики на Bloomberg News.

Уан Дзиенлин се класира и в листа на 10-те най-богати хора на Земята – списък, оглавяван от основателя на Microsoft Бил Гейтс и от председателя и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет, сочи класацията на Bloomberg, публикувана в понеделник.

Джак Ма, председателят на Alibaba Group, е вторият най-богат човек в Азия. Неговото нетно състояние възлиза на 34,9 млрд. долара. След него в списъка се нарежда Ли Кашин, който дълго време носеше короната на „най-богатия азиатец“.

Състоянието на 60-годишния Уан Дзиенлин, който притежава дялове в листната в Ню Йорк AMC Entertainment Holdings, листнатата в Хонконг Dalian Wanda Commercial Properties, както  и в Wanda Cinema Line, се е увеличило с повече от 50% през тази година, сочат данните на Bloomberg.

Уан притежава дялове и в няколко компании за търговия на дребно, банки, медии и туристически фирми, включително в Wanda Department Store и China Times Media.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още