IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандски собственици на коли на VW съдят концерна

Местното законодателство предвижда възможност за колективен иск

16:33 | 13.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Холандска група, представляваща 180 000 собственици на автомобили на Volkswagen, съобщи, че подготвя иск срещу германския автомобилопроизводител по повод използвания от компанията софтуер за манипулиране на реалното равнище на емисиите азотен оксид при дизеловите автомобили, предаде Ройтерс. 

Обединението посочва, че е решило да предприеме такава стъпка, след като дискусиите, водени от 2015 година с Volkswagen, Bosch и автомобилните дилъри, продали колите, са се оказали безрезултатни.

Холандското законодателство предвижда възможност за колективен иск, каквато процедура има и в САЩ, където Volkswagen плаща милиарди долари за глоби, технически поправки и компенсации на шофьорите.

Холандската група уточни, че води разговори с други такива обединения на ищци в Германия, Австрия и Швейцария, за да се присъедини към общоевропейското дело срещу Volkswagen.  

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още