IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще плати 175 млн. долара на американски адвокати

Сумата е за таксите и разходите за работата на адвокатите, които съдят компанията от името на собствениците на 475 млн. коли

15:23 | 15.10.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският автомобилен концерн Volkswagen се съгласи да плати 175 млн. долара на американските адвокати, които съдят компанията от името на собствениците на 475 хил. замърсяващи околната среда превозни средства, предава Ройтерс.

През август адвокатите заведоха групово дело, търсещо 332,5 млн. долара такси и разходи за работата им и 10 млрд. долара за сключването на споразумение, което дава на американските собственици на проблемните коли възможността да продадат обратно превозните си средства на Volkswagen.

Споразумението с адвокатите означава, че VW се е съгласила да плати до 16,7 млрд. долара, за да компенсира американските собственици на коли и да отговори на претенциите на щатите, федералните регулатори и търговците, свързани със скандала “Дизелгейт”.

Решението, свързано със съдебните такси премахва още едно препятствие пред втория по големина производител на автомобили в света, докато той се опитва да изчисти всички нерешени аспекти на скандала, който навреди на глобалния му бизнес, нанесе удар върху репутацията му и доведе до свалянето на главния изпълнителен директор миналата година.

През септември 2015 г. компанията призна, че използва сложен таен софтуер в колите си, за да извършва измами, свързани с изпитвания за емисии вредни газове. Милиони превозни средства в света се оказаха с този проблем. Измамата, обхванала коли на VW, продавани след 2009 г., е свързана с това, че автомобилите излъчват 40 пъти повече вредни газове от законово допустимите нива на замърсяване.

Във въпросните 175 млн. долара са включени както адвокатските такси, така и други разходи, твърдят източници, пожелали анонимност.

Адвокатите на собствениците на засегнатите автомобили и говорителката на Volkswagen са отказали да коментират. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Jorkata
преди 7 години
Последните години Инвестора много пъти се изложиха по подобен елементарен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Crusible
преди 7 години
Вземете си оправете текста:бствениците на 475 млн. (!?!?!?) коли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още