IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW призна: Винтеркорн е знаел за манипулираните вредни емисии

Бившият шеф на германския производител на автомобили е бил уведомен за проблема на 23 май 2014 г.

11:40 | 03.03.16 г.
VW призна: Винтеркорн е знаел за манипулираните вредни емисии

Германската автомобилна компания Volkswagen (VW) призна, че ръководителят й Мартин Винтеркорн е бил уведомен за проблема с манипулираните емисии на отработени газове при автомобилите с дизелов двигател близо година преди скандалът да стане обществено достояние, предаде ДПА. 

Винтеркорн, който подаде оставка заради скандала през септември, за първи път е бил уведомен за кризата на 23 май 2014 г., съобщава БТА. Той е присъствал на заседание, на което въпросът е бил обсъждан през юли 2015 г., признава компанията в изявление. 

Скандалът "дизелгейт" избухна през септември 2015 г., след като манипулациите бяха огласени от Агенцията за защита на околната среда на САЩ. След това компанията призна, че над 11 млн. коли в света са оборудвани с "манипулиращи устройства", за да бъдат заобиколени контролните тестове. 

От началото на скандала ръководството на VW непрекъснато твърди, че Винтеркорн не е знаел за кризата. 

В изявлението си компанията уточнява, че няма доказателства, че Винтеркорн е прочел първия имейл или е участвал в по-късните обсъждания, свързани с проблема. 

На въпроса първоначално не е било отделено особено внимание на управленско равнище, посочва концернът. 

Германският автогигант продължава да твърди, че не е укривал информация от акционерите. Преди 18 септември не е имало сигнали за каквато и да е информация, която би имала отношение към цената на акциите, посочва се в изявлението, което излага защитата на компанията в дело, заведено срещу нея от група акционери в германския град Брауншвайг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още