IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2015 г. е била рекордна за пазара на бизнес имоти в Европа

Общият обем на инвестициите достига 246 млрд. евро, като предишният пик е отчетен през 2007 г. – 230 млрд. евро

11:20 | 06.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Миналата година е била рекордна за пазара на бизнес имоти в Европа, сочат данни на консултантската компания Cushman&Wakefield, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Само през четвъртото тримесечие на 2015 г. обемът на инвестициите в региона достига 70 млрд. евро, което е с 24 на сто повече спрямо третото тримесечие.

Общият обем на инвестициите достига 246 млрд. евро, като предишният пик е отчетен през 2007 г. – 230 млрд. евро.

Инвестиционната активност продължава да се засилва на всички пазари, отбелязва един от авторите на доклада на компанията Магали Мартон. Великобритания продължава да привлича най-голям дял от общия обем инвестиции, но заради тенденцията за диверсификация най-силните ръстове са отчетени на други пазари.

В Германия например обемът на инвестициите в бизнес имоти през 2015 г. достига 53 млрд. евро, което е с 41% повече на годишна база. В Италия увеличението достига 67% до 8 млрд. евро, а в Испания – 36% до 11 млрд. евро.

В Централна и Източна Европа обаче растежът е сравнително слаб на фона в останалите райони на Стария континент – 6%. Все пак на някои пазари, особено Полша, ръстовете са изключително силни в края на миналата година.

Компанията отчита и особено силно увеличение на трансграничните инвестиции на европейския пазар на бизнес имоти – 42% на годишна база. Чуждестранните инвеститори са вложили в сектора 76 млрд. евро през миналата година, показват данните.

Непубличните инвестиционни фондове продължават да доминират на пазара на имоти в Европа с дял от малко под 50 на сто. Засилва се обаче активността на публичните фондове и институционалните инвеститори, които през миналата година са били нетни купувачи.

Перспективите на пазара на бизнес имоти в Европа остават добри предвид програмата на Европейската централна банка за изкупуване на активи и продължително ниските лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още