IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на чуждите инвестиции на пазара на бизнес имоти на Острова се забавя

Купувачите отстъпват пред ръста на цените, предизвикан от свитото предлагане

12:29 | 27.01.16 г.
Ръстът на чуждите инвестиции на пазара на бизнес имоти на Острова се забавя

Чуждестранните инвеститори са започнали да се изтеглят от пазара на бизнес имоти във Великобритания – сигнал, че ниските цени на петрола и проблемите на фондовите пазари създават напрежение и в сектора на имотите в страната, пише Wall Street Journal.

Търсенето на бизнес имоти от чуждестранни инвеститори се забавя през последните три месеца на 2015 г. за второ поредно тримесечие, сочат данните на Кралския институт на лицензираните оценители.

Отстъплението идва на фона и на забавянето на ръста на цялостния интерес на купувачите на британския пазар на имоти. 

Очакванията са стойностите на бизнес имотите на Острова - офиси, магазини и складове, да продължат да нарастват заради все още силното търсене и недостатъчното предлагане. Това обаче започва да “охлажда” ентусиазма на инвеститорите, посочват от института.

Според над 80% от анкетираните от института инвеститори бизнес имотите в Лондон са надценени. За сравнение, година по-рано на това мнение са били около три четвърти от инвеститорите, включени в проучването.

Засиленото търсене на бизнес имоти заради по-високата доходност тласна нагоре цените на имотните активи в глобален мащаб, посочват от института. След финансовата криза през 2008 г. инвеститорите възприеха имотите като убежище от финансови сътресения, още повече, че те носят доста по-добра доходност в сравнение с другите активи.

Лондон успя да привлече големи инвеститори от Азия и Близкия изток и продължава да е във фокуса на инвеститорите. През миналата година в британската столица са осъществени близо половината от всички инвестиции в бизнес имоти във Великобритания.

Според института за момента секторът на имотите в Лондон изглежда до голяма степен изолиран от сътресенията на пазарите. Допълнителни “удобства” създава и средата на рекордно ниски лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още